Zaduženi u švajcarcima ohrabreni da tuže banke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2016, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaduženi u švajcarcima ohrabreni da tuže banke

Vlasnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima ovih dana masovno odlučuju da podnesu tužbe za raskid ugovora o kreditu, piše list "Politika", navodeći da bi to moglo da bude novo moguće rešenje problema koji u Srbiji muči oko 20.000 porodica.

Potrošačke organizacije, ohrabrene nedavnom izjavom Dragiše Slijepčevića, sudije Ustavnog suda, koji je rekao da su ovi krediti izgubili smisao za jednu ugovornu stranu (klijente) te da su podložni raskidu ugovora, pozvale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su zadužene u švajcarcima da podnose grupne tužbe.

Na nedavno održanom seminaru na Zlatiboru, on je rekao da bi nižestepeni sudovi trebalo da prihvataju ove tužbe i da ce „u slučaju da ne bude tako Ustavni sud zauzeti takav stav", podseća "Politika".

Sudija je tom prilikom objasnio da je valutna klauzula svrsishodna samo do granica očuvanja vrednosti jednakih davanja ugovornih strana.

Konkretno, ugovaranje kredita u švajcarcima dovelo je do toga da korisnici kredita i posle nekoliko godina redovne otplate (posmatrano u evrima kao valuti sa kojom u Srbiji poredimo sve vrednosti nekretnina), duguju isti ili čak iznos veći od onog koji su podigli.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva", tu tvrdnju potkrepljuje sledećim primerom: neko ko je 2008. godine uzeo kredit od 100.000 franaka, što je u tom trenutku vredelo 50.000 evra, do sada je otplatio 30.000 evra. U ovom trenutku duguje 90.000 franaka ili 80.000 evra, što je 30.000 više od onog što je ugovorio.

Dragiša Slijepčević, sudija Ustavnog suda, nedavno je upozorio da su ovi krediti izgubili smisao za građane i da bi nižestepeni sudovi trebalo da prihvate tužbe za raskid ugovora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DA LI JE OVO REŠENJE ZA KREDITE U ŠVAJCARCIMA Zadužženi ohrabreni da tužže banke

Izvor: Blic, 05.Okt.2016

Vlasnici kredita indeksiranih u ššvajcarskim francima ovih dana masovno odlučuju da podnesu tužžbe za raskid ugovora o kreditu. To bi, kako piše današnja "Politika", moglo da bude novo moguće reššenje problema koji u Srbiji muči oko 20.000 porodica...Potroššačke organizacije, ohrabrene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.