Za špansku privredu je 2009. bila najgora

Izvor: S media, 06.Feb.2010, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za špansku privredu je 2009. bila najgora

Za špansku privredu je 2009. bila najgora za poslednjih 16 godina, pošto je bruto domaći proizvod (BDP) pao za 3,6 odsto, objavila je u prognozi ekonomskog pada Centralna banka Španije.

Pre ovoga je najgora godina za špansku privredu bila 1993. kada je zabeležen pad BDP-a za 1,1 procenat, podsećaju agencije.

Situacija se počela umereno poboljšavati krajem prošle godine, što su potvrdili ekonomski rezultati te zemlje za poslednje tromesečje, kada je BDP u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odnosu na treći kvartal pao za samo 0,1 odsto.

Poredjenja radi, pad u trećem prošlogodišnjem kvartalu u odnosu na prethodni dostigao je 0,3 odsto.

Centralna banka Španije je objavila svoju prognozu kratko pre nego što će privredne rezultate ostvarene u 2009., kako je najavljeno, saopštiti vlada te zemlje 11. februara.

Prognoze centralne banke su, medjutim, uobičajeno veoma blizu nivoa vladinih podataka, ukazuju analitičari.

Najveće probleme španske privrede i dalje uzrokuje visoka nezaposlenost koja dostiže oko 20 procenata radno sposobnog stanovništva.

Neki investitori sa pribojavaju da će upravo zbog problema na tržištu rada vlada imati teškoće da smanji budžetski deficit, koji je za 2009. dostigao 11,4 odsto BDP-a.

Analitičari, medjutim, ukazuju da je pravi problem države nezaposlenost i postavljaju pitanje da li će španska vlada biti sposobna za elastičnije tržište rada ukoliko bi do ekonomskog oživljavanja došlo ranije od očekivanja?

Centralna banka deli mišljenje da je za špansku ekonomiju ključno da vlada što je moguće pre reformiše penzioni sistem i neelastično tržište rada.

Osim toga, kako se ukazuje, važno je da vlada održi inflaciju na nižem nivou od proseka evrozone, ukoliko želi da poboljša konkurentnost španske privrede.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki pad BDP Estonije i Letonije

Izvor: B92, 06.Feb.2010

Riga, Talin -- Privrede Estonije i Letonije su u poslednjem tromesečju prošle godine imale dvocifren negativan rast, a analitičari im ne predviđaju rast pre 2011. godine...Recesija u Letoniji je najgora u celoj Evropskoj uniji. Analitičari procenjuju da je bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje...

Nastavak na B92...

Španski BDP pao i u šestom kvartalu

Izvor: Capital.ba, 06.Feb.2010

MADRID, Privredne aktivnosti Španije opale su i u posljednja tri mjeseca prošle godine, šesti uzastopni kvartal, saopštila je Banka Španije. Bruto domaći proizvod (BDP) opao je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju 0,1 odsto tako da Španija, iako je pad blaži nego u prethodnom kvartalu,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.