Za deficit budžeta do 1,5 mlrd. €

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za deficit budžeta do 1,5 mlrd. €

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da se pripremaju mere prema kojima će teret ekonomske krize najviše morati da podnesu bogatiji građani.

Bogatiji će podneti veći teret da ne bi smanjivali plate i penzije, kaže Cvetković

Cvetković je kazao da se pregovori o novom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom vode u dobrom duhu i da Vlada Srbije u razmatranju mera štednje budžetskih izdataka nastoji da zaštiti siromašne građane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i najavio rebalans budžeta za maj ili početak juna. Vicepremijer Mlađan Dinkić pre dva dana je kazao da će rebalans biti usvojen u aprilu.

"Nastojimo da se držimo principa solidarnosti i da obezbedimo da se plate i penzije ne smanjuju, a da dođe do određenog prebacivanja većih troškova na one bogatije", kazao je on na okruglom stolu o uticaju svetske ekonomske krize na Srbiju.

U pripremi mera za smanjenje javne potrošnje, kako je naveo, došlo se do zaključka da u lokalnim samoupravama mogu da se postignu veće uštede. Premijer je dodao da štednje može da se provede smanjenjem troškova za putovanja, nabavku vozila i troškova reprezentacije.

Cvetković je naglasio da će, u zavisnosti od dubine i trajanja krize, Vlada Srbije primenjivati odgovarajuće mere i dodao da to znači da "ako kriza bude duže trajala, moraćemo da naučimo da živimo sa njom". U vreme krize, naglasio je srpski premijer, većina rashoda države moraće da ide na kapitalna ulaganja jer ne može očekivati inostrane investicije.

Dragutinović: Porez za bogatije građane

Ministarka finasija Srbije Dijana Dragutinović kaže da postoji mogućnost da se uvede privremeni porez za bogatije gradjane ili da im se poveća porez na prihode.

"Postoji ideja da se uvede privremeni porez, takozvani 'solidarni porez' za bogatije stanovništvo koji bi omogućio da oni koji ostanu bez posla ili imaju drugih finansijskih problema mogu da pokruju troškove", kazala je ona i dodala da je druga ideja koja bi omogućila da siromašni ne snose teret ekonomske krize - reforma poreza na dohodak.

Time bi se, kako je navela, uvele dve poreske stope za različite kategorije građana. Dragutinovićeva je istakla da bi se dodatni porez za bogatije stanovništvo primenjivao tokom 2009. godine. Ministarka je kazala da se za sada ne razmišlja o uvođenju poreza na luksuz, ali da nije isključeno da se promeni porez na imovinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Izvjesno povećanje budžeta

Izvor: Capital.ba, 18.Mar.2009

BEOGRAD, Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je povećanje deficita budžeta Srbije izvjesno i do tri odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/, a biće potrebno smanjiti javnu potrošnju, za šta se trenutno razmatra deset do 15 opcija.'Deficit budžeta ne bi mogao da bude ispod tri odsto i to...

Nastavak na Capital.ba...

Rumunija traži 18 mlrd. evra od MMF-a

Izvor: Capital.ba, 18.Mar.2009

BUKUREŠT,  Rumunska vlada će, nezvanično, od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražiti kredit od 18 milijardi evra u naredne dvije godine. Iako u Rumuniji postoji zabrinutost u vezi sa zaključenjem sporazuma o zajmu sa MMF i jasna želja vlasti da uzme kredit od evropskih institucija, Evropska...

Nastavak na Capital.ba...

Preneti teret krize na bogate

Izvor: Glas javnosti, 19.Mar.2009, 02:37

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da će za pokriće budžetskog deficita državi biti potrebno od 1,2 do 1,5 milijardi evra, koje će nabaviti zajmovima od međunarodnih finansijskih institucija, komercijalnih banaka i Evropske unije. Za to će, kako je naglasio, biti potreban...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.