ZIMNICA NIKAD SKUPLJA Cela plata u špajz

Izvor: Blic, 30.Avg.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZIMNICA NIKAD SKUPLJA Cela plata u špajz

Visoke cene voća i povrća, skuplja struja i nikad veća cena ulja razlozi su zbog kojih će mnoge domaćice ove godine odustati od spremanja zimnice.

Kliknite za uvećanje (+)

Domaćice koje odluče da napune špajz moraće da izdvoje pozamašnu sumu novca jer su na pijacama cene voća i povrća i dalje previsoke.

- U dilemi sam da li uopšte da punim tegle ili da tokom zime kupujem industrijsku zimnicu. Ukus ne može da se poredi, naravno, ali sa cenom kilograma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << paprika ajvaruša od 120 dinara čini mi se da ove godine nema ništa od domaćeg ajvara - kaže Požarevljanka Danica Ilić.

Računica pokazuje da je za ostavljanje zimnice za prosečno četvoročlano domaćinstvo, koja podrazumeva turšiju, ajvar, ljutenicu, cveklu, mešanu salatu, kisele krastavčiće, pečenu papriku, ali i džem, po sadašnjim cenama potrebno izdvojiti skoro polovinu prosečne zarade u Srbiji.

Domaćice malo jeftinije mogu da prođu ukoliko voće i povrće pazare na kvantaškoj pijaci na veliko, gde su cene niže za 20 do 30 odsto u odnosu na zelene pijace i markete.

- Nekome se možda isplati da kupuje ajvar, meni ne, jer ga moja porodica jede u ogromnim količinama. Isto je i sa kiselim kupusom - kaže Radmila Pejić (58), domaćica iz Beograda.

Iako neke vrste zimnice jesu jeftinije kada poteknu iz kućne radinosti, sve se više domaćica opredeljuje za kupovne krastavčiće i ajvar zbog nedostatka vremena. Pojedine trgovinske kuće organizuju posebna jesenja akcijska sniženja zimnice, ali tek krajem septembra.

Kuvanje paradajza se isplati samo ako se kupi već ceđeni paradajz koji košta oko 40 dinara po litru, jer je, u suprotnom, za litar soka od paradajza potrebno oko dva kilograma svežeg paradajza, koji košta oko 80 dinara, dok je litar kupovnog soka 100 dinara.

Kompot najjeftiniji

Domaćice tvrde da se spremanje slatkog isplati, jer je i kupovno slatko skupo. Kompot kao zimsku zamenu za voće malo ko sprema, jer je danas moguće naći sve vrste svežeg voća u svako doba godine u prodavnicama. Ipak, one malobrojne domaćice koje ga ostavljaju u tegle kažu da je to jedna od jeftinijih poslastica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.