Wall Street: Oprez uoči podatka o zaposlenosti

Izvor: GdeInvestirati.com, 06.Mar.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Oprez uoči podatka o zaposlenosti

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago porasle, uz mršav obim trgovanja, jer ulagači nisu želeli znatnije da menjaju pozicije uoči izveštaja o zaposlenosti u SAD-u, koji bi mogao znatno da utiče na smer tržišta.

Dow Jones ojačao je 38 bodova, ili 0,21 posto, na 18.135 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.101 bod, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 4.982 boda.

Ulagači su suzdržani uoči izveštaja o >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljen u petak i koji bi mogao znatno da utiče na tržište jer će zasigurno podstaći špekulacije o tome kada će Fed povećati kamate – polovinom ili krajem godine.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je u februaru broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u januaru.

"Ulagači, čini se, očekuju vatromet. Tako se najbolje može opisati ovo oklevanje na tržištu", kaže Paul Schatz, predsednik u kompaniji Heritage Capital.

Podršku tržištu pružile su vesti iz Evrope, gde je Evropska centralnabanka (ECB) najavila početak kupovine državnih obveznica idućeg ponedeljka i povećala procene rasta ekonomije evrozone.

"No, taj vetar u jedna splasnuo je nakon slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz američke ekonomije", kaže Schatz.

Nakon što su dan pre ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci konsultantske kompanije ADP o zapošljavanju u privatnom sektoru, juče je objavljeno da je broj novih zahteva za pomoć nezaposlenima prošle nedelje skočio na 320 hiljada, dok su analitičari očekivali 295 hiljada.

Na usporavanje rasta najveće svetske ekonomije na početku ove godine ukazuje i pad novih narudžbina u industrijskom sektoru u januaru, već šesti mesec zaredom.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je juče zamenilo 5,7 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim u poslednjih pet dana iznosi 6,5 milijardi.

Na evropskim berzama cene akcija su juče znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,61 posto, na 6.961 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 1 posto, na rekordna 11.504 boda, a pariški CAC 0,94 posto, na 4.963 boda.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.