Vučković: Lažna dilema da li štedeti ili trošiti

Izvor: Blic, 09.Jun.2012, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučković: Lažna dilema da li štedeti ili trošiti

U Srbiji ne bi trebalo da bude dileme da li ćemo imati rast ili štednju jer te dve stvari nisu isključive, izjavio je glavni urednik biltena “Makroekonomske analize i trendovi” Vladimir Vučković.

- Obezbeđivanje dobrih osnova za rast zapravo znači da imamo stabilne javne finansije, da nemamo dalji porast javnog duga, odnosno da on bude što manji i kontrolisaniji. U suprotnom, nastupiće nestabilnost koja neće pogoditi samo državu i njenu javnu potrošnju, već i privredu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a uticaće i na zaposlenost i inflaciju - rekao je Vučković, koji je i član Fiskalnog saveta.

Smanjenje plata i penzija

Na pitanje da li je neophodno povećati PDV sa 18 na 22 odsto, Vučković je rekao da je, ukoliko PDV bude povećan do 20 procenata, nemoguće sav teret prilagodjavanja svesti samo na zamrzavanje plata i penzije i neke druge elemente reforme. "Prema našim procenama, to bi značilo i nominalno smanjenje plata i penzija", ocenio je on.

Da bi u se Srbiji stvorila solidna osnova za rast neophodno je javne finansije dovesti u red, jer je to najbolji put ka većoj privrednoj aktivnosti i zapošljavanju, naveo je on.

Na pitanje kada je moguće opredeliti se za veću investicionu potrošnju, Vučković je rekao da je pogrešno vezivati preraspodele u budžetu, za bilo koji rok, odnosno nastupajuću godinu.

- Vremenom treba stvarati prostor u budžetu za jačanje investicija. Investicije u našem slučaju učestvuju 3,5 odnosno četiri odsto u BDP, a treba da dostignu pet odsto BDP - naglasio je ovaj ekonomista.

On je naveo da je stvaranje prostora za veće investicije moguće kroz smanjenje tekućih rashoda.

- Zbog toga nije moguće od sutra povećati javne investicije, već treba sa rebalansom budžeta za ovu i naročito sa budžetima za naredne sodine, stvoriti pretpostavke za rast investicija, a time i privredni rast - rekao je Vučković.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučković: Lažna dilema da li štedeti ili trošiti

Izvor: Akter, 09.Jun.2012

U Srbiji ne bi trebalo da bude dileme da li ćemo imati rast ili štednju jer te dve stvari nisu isključive, izjavio je glavni urednik biltena "Makroekonomske analize i trendovi" Vladimir Vučković

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.