Vučićeva nervoza zbog Šešelja

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Feb.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučićeva nervoza zbog Šešelja

BEOGRAD - Haški tribunal je objavio da će 31. ožujka izreći prvostupanjsku presudu Vojislavu Šešelju za ratne zločine što ih je počinio u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini i srpsku vlast stavio na muke jer to podrazumijeva i da Vučićeva administracija do tog datuma uhiti i isporuči Šešelja Haagu na objavu presude. Uz to Haag je poručio Srbiji neka do 15. ožujka "izvjesti Sud o svim teškoćama koje bi mogla imati u provođenju tog naloga".

Zbog ovog zahtjeva nastala je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << panika u srpskom političkom vrhu što se vidi iz svake izgovorene riječi srpskog premijera Aleksandra Vučića jer su se našli pred nerazrješivim problemom jer Srbija nema kapaciteta niti političke volje uhititi Šešelja. U ovoj situaciji, jedino uživa Šešelj jer zna da Vučić i srpski predsjednik Tomislav Nikolić nemaju "tri čiste" zapovjediti uhićenje svog nekadašnjeg idola i vođe koji od prvog dana larma kako se dragovoljno neće vratiti u Haag i da jedva čeka da ga Vučić i Nikolić uhite i isporuče Haagu te da će ga morati "nositi do aerodroma". U svojoj ludoj glavi je umislio kako je on, zapravo, pobijedio Haag koji ga je pustio na privremenu slobodu samo da ga se riješi.

Vučić i Nikolić su u panici jer bi uhićenje i izručenje Šešelja moglo biti uvod u podizanje optužnice protiv njih jer Šešelj od prvog dana od kada se prije godinu i pol našao na privremenoj slobodi zbog navodno, zdravstvenih razloga, viče "ako sam ja počinio ratne zločine, počinili su ih i Vučić i Nikolić" , a to jako dobro znaju ova dvojica nekadašnjih Šešeljevih trabanta i zbog toga su u panici.

Vučić optužuje Tribunal da se podcjenjivački odnosi prema Srbiji jer nije uslišio zahtjev Beograda da ga pusti na privremenu slobodu osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, desnu ruku Ratka Mladića, Zdravka Tolimira jer je tobože jako bolestan, i koji je prije nekoliko dana u zatvoru i umro. Vučić je nezadovoljan i službenim priopćenjem Haaga da Tolimir umro prirodnom smrću pa se u stilu navijačkog huligana sprdao riječima "naravno da Tolimir nije stradao od krstareće rakete".

Vučić drži kako nije slučajno što Haag izriče presudu baš 31. ožujka, upravo u vrijeme za koje je najavio izvanredne izbore (na kojima će se, uzgred rečeno, natjecati i Šešelj sa svojom radikalnom strankom) i time želi destabilizirati srpsku vlast.

- Poruka u srcu ili u jeku izborne kampanje je da li da pomognemo desničarima, ili da rušimo sebe, šta god da kažete potpuno je svejedno.

Tako da oni koji su željeli napraviti problem Srbiji, nedvojbeno su ga napravili. Da li mi je lako donijeti bilo kakvu odluku? Znam kako će to ići od jednog do drugog, te će svi odgovorni i koji se pitaju u skladu po zakonom prebaciti sve do mog stola – nervozno je prokomentirao dvojbu u kojoj se nalazi njegova vlada.

Analitičari u Srbiji kažu kako ima nekoliko mogućnosti u vezi isporuke zločinca Haagu. Prva je da odgađaju izručenje i "kupuju vrijeme" barem dok izbori prođu, druga je da se Šešelju omogući da linkom prati izricanje presude, ali teško da će Haag pristati na ovakva mudrovanja Beograda.

- Postoji i opcija uhićenja i izručenja, budući da vođa SRS sigurno u Nizozemsku neće odletjeti dragovoljno. To bi moglo izazvati novu političku frustraciju u državi usred predizborne kampanje. Ukoliko se Šešelj pojavi u Haagu do 31. ožujka i dobije kaznu manju od 11 godina, koliko je već proveo u ćeliji u Sheveningenu, mogao bi odmah nakon čitanja presude vratiti se u Srbiju. Također, povratak mu je zajamčen ukoliko konačna riječ sudaca bude da nije kriv. Ipak, ako u presudi bude pisalo da je osuđen na više godina nego što je proveo u pritvoru, on bi vjerojatno morao ostati u zatvoru, jer u prvostupanjskoj presudi ne vrijedi pravilo da se zatvorenik pušta na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, ako se dobro vladao – nagađaju u beogradskom Večernjim novostima dodajući kako se presuda ne bi izrekla ukoliko Šešelj ne dođe u Haag, ali bi Srbija sigurno bila pod pritiscima, došle bi u pitanje europske integracije i dobila bi neku vrstu sankcija budući bi se Tribunal obratio za pomoć Ujedinjenim narodima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.