Vučić i Rama: Nesporne razlike, ali i zajednički cilj

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Maj.2015, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Rama: Nesporne razlike, ali i zajednički cilj

TIRANA - Poseta premije Srbije Aleksandra Vučića Tirani potvrdila je danas nesporne razlike između Srbije i Albanije po više otvorenih pirtanja, pre svega Kosova i Metohije, ali da je takođe nesporno da dve države imaju zajednički cilj i put ka Evropskoj uniji.

"Posao naše Vlade je da gleda u bućnost, a ta budućnost za nas znači dobri odnosi sa Albanijom", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu, neposredno po završetku zajedničkoj obraćanja sa albanskim premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Edijem Ramom javnosti, potvrđujući stav, koji je istakao po dolasku u Tiranu, da je u prijateljskoj poseti u interesu dva naroda i stabilnosti u regionu.

"Odnosi Srba i Albanaca biće stub regiona", ocenio je Vučić na Tviteru, a novinarima je pre toga poručio da je "Srbija spremna za takvu saradnju".

Albanski premijer je uzvratio da bez obzira što, kako je rekao, između Srbije i Albanije postoji "brdo problema", to ne znači da se Tirana neće "potruditi da kroz dijalog sa Srbijom te razlike ublažimo".

Premijer Vučić je na početku zajedničke pres konferencije - na kojoj su, inače, oba premijera govorila maternjim jezikom, ali je Vučićevo obraćanje zvanični prevodilac prevodio samo na albanski jezik - rekao da je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posetu Tirani, te da ima mnogo oblasti u kojima dve zemlje treba da rasađuju, iako nisu saglasne po pitanju Kosova i Metohije.

"Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome", rekao je Vučić novinarima, ističući da je došao u ime građana Srbije.

Premijer je ocenio da su ekonomski razvoj i saradnja veoma važni i za Srbiji i za Albaniju i da je stoga od izuzetnog značaja da dve zemlje rade na tom polju zajedno.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da Srbija i Albanija treba zajedno da rade na infrastruktirnim projektima koje bi trebalo da spoje dva naroda i dve zemlje.

"Pred nama je desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo", rekao je srpski premijer, ističući značaj izgradnje auto puta koji će povezivati Beograd i Tiranu.

Takvi projekti ći, istakao je, biti od koristi Srbima i Albancima na Kosovu, ali i u interesu unapređenja odnosa Beograda i Tirane.

Rama je ocenio da se danas pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nemaci i Francuzi uradili za sebe posle Drugog svetskog rata.

"Hrabrost koju su Nemačka i Francuska pokazale posle Drugog svetskog rata bez obzira na krv koja prolivena može da nas ohrabri da i mi krenemo dalje u izgradnju suživota u miru bez obzira na verske i ostale razlike", rekao je Rama.

Albanija, istakao je, podržava dijalog Beograda i Prištine zato što je, kako je rekao, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dveju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

Zato je, kaže, nastavak dijaloga od životne važnosti za čitav region.

Rama je srpskom premijeru poželeo dobrodošlicu, istakao da se nada da će ostaviti dobar utisak na njega i da će posle toga Vučić moći svojim sunarodnicima da kaže da mogu slobodno da dolaze u Albaniju, naročito u vreme leta.

"To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira", podvukao je Rama.

On je rekao da veruje da će zajedno uspeti da unaprede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

Albanski premijer je izrazio i nadu da će de države i da unaprede zajedničke projekte u oblasti infrastrukture.

"Želimo da odmrznemo odnose između naše dve zemlje", kazao je albanski premijer.

"Želimo region bez granica. Između Srba i Albanaca ne želimo barijere", istakao je Rama.

"Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU", rekao je Rama i dodao da Srbija i Albanija imaju mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku dveju država.

Kad je reč o razlikama, na koje je ukazao albanski premijer, Vučić je precizirao da je ta razlika - Kosovo.

"Srbija Kosovo tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo", poručio je Vučić. Vučić je kazao su dva naroda susedi i da će to tako ostati zauvek, te da stoga sve probleme treba rešavati dijalogom.

"Činjenica je da se ne slažemo oko Kosova i Metohije. Srbija ga tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Vučić.

Ipak, "smatram da to nepodudaranje ne znači da razlike ne možemo da ublažimo dijalogom i na miran način".

"Ovi problemi se ne rešavaju ratom već dijalogom", rekao je Vučić i poručio da su Srbija i Albanija susedi, te da zbog toga treba da uzmu sudbinu regiona zapadnog Balkana u svoje ruke.

"Razmišljamo drugačije, govorimo drugacije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvek mogu biti bolji", rekao je Vučić.

Albanski premijer je takođe istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine.

Albanija, istakao je, priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je, kako je rekao, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dveju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

Zato je, kaže, nastavak dijaloga od životne važnosti za čitav region.

On je, međutim, dodao da Tirana želi da se više uradi za Albance na području Preševa.

"Oni žele da budu tretirani kao Srbi na severu Kosova", rekao je Rama.

Premijer Albanije ponovo je incident sa dronom na fudbalskoj utakmici u Beogradu tumačio kao šalu, a predsednik Vlade Srbije Aleksansdar Vučić ponovio da se sa zastavom "velike Albanije" nije šaliti i da je to bila provokacija koja se, bez sumnje, loše odrazila na odnose dve države.

Premijer Vučić je rekao da je incident sa dronom u Beogradu pre šest meseci bio politički organizovan, a da zastava "velike Albanije" za Srbiju predstavlja politički incident.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, albanskim premijerom Edijom Ramom, Vučić je rekao da se taj incident bez svake sumnje "vrlo loše odrazio" na odnose dveju država.

Odgovarajući na komentar srpskog premijera o dronu i zastavi "velike Albanije", Rama je rekao da "velika Albanija" za Albance nije ni vizija, ni projekat, niti program.

Ne ostavlja, kaže, utisak na Albance kada se pojavi u bilo kom obliku i mestu, kao što je to bio slučaj u Beogoradu.

"Da smo videli zastavu "velike Srbije" smejali bismo se kao i čitav narod i ne bismo je ozbiljno shvatili", rekao je Rama istakavši da veruje da su obe strane izvukle pouku iz tog događaja.

Rama je rekao da ne shvata zbog čega se Srbi ljute toliko u vezi sa tim.

"Velika Albanija nije ni naša vizija ni naš program. Ne razumem zbog čega se Srbija toliko ljuti u vezi te zastave na meču. Mi se ne bismo ljutili", rekao je Rama.

"To je bila politička poruka. Ne možete doneti zastavu Velike Albanije čisto radi šale", odgovorio je Vučić.

Vučić je u Tirani dočekan uz najviše državne počasti, ali i uz najviše mere bezbednosti.

Prvi dan posete premijer Vučić završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.

Sutra je predviđeno učešće premijera na Ekonomskom forumu "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.