Vrzino kolo zbog nenaplativih kredita

Izvor: RTS, 28.Maj.2015, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrzino kolo zbog nenaplativih kredita

Svaki četvrti kredit je nenaplativ. Za mesec dana Vlada i Narodna banka izaći će sa stategijom za rešavanje tog problema. Ona će da sadrži predloge mera kako da se pomogne građanima i privrednicima, a efekti se očekuju iduće godine. Stručnjaci kažu da je strategija, koja je deo sporazuma sa MMF-om, potrebna, ali da je manevarski prostor uzak i da treba odmah početi da se radi na prevenciji.
Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nenaplativih pozajmica, stvoreno je pravo vrzino kolo. Suočene s tim rizikom, banke sve teže odobravaju kredite. Time njihova cena ostaje visoka, a privreda se ne pomera iz mesta.

Tri milijarde i 600 miliona evra iznose nenaplativi krediti, što je 23 odsto ukupno odobrenih pozajmica. Oko 60 odsto tog novca duguje privreda – skoro svako treće preduzeće ne može da vraća kredite. Građani su redovniji u isplati – za rate duguje svaki deseti klijent.
"Svaki drugi građevinar ima problem, svaki četvrti u trgovini i prerađivačkoj industriji ima problem i ovo je pre svega problem realne ekonomije. Pored ovih mera koje će biti preduzete strategijom za rešavanje problematičnih kredita, kao najbolji način za rešavanje biće ekonomski rast", kaže Željko Jović, generalni direktor za kontrolu poslovanja banaka NBS.
Dok do rasta ne dođe, privrednici kažu da, kakva god rešenja budu predložena stategijom, treba lečiti uzroke, a ne posledice.
"Tri četvrtine firmi u Srbiji nije podiglo kredit da bi investiralo, već da bi kompenzovali svoje gubitke i svoje dugove. Ta situacija mora da se preokrene i država mora da uradi poresko rastećenje zarada", kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.
Odnedavno za firme koje imaju problem sa vraćanjem kredita postoji i opcija finansijskog restrukturiranja duga.
"Privrednici se mogu obratiti banci i Privrednoj komori Srbije i u okviru naših institucija sprovesti finansijsko restrukturiranje gde će se dobrovoljno naći svi akteri i dogovoriti o daljim koracima", ističe predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
Ma koliko građani na vreme otplaćivali kredite, broj onih koji kasne sa otplatom raste. 
"Kada je reč o zaduženosti građana, trebalo bi uzeti u obzir mogućnost uvođenja ličnog stečaja", kaže Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.
Banke nisu deo radne grupe za izradu strategije za rešavanje nenaplativih kredita. Iz udruženja banaka kažu da očekuju konkretna rešenja jer taj problem preti da ugrozi funkcionisanje bankarskog sistema, ali i oporavak privrede.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.