Vrtoglavi pad BDP iznenadio Hrvate

Izvor: B92, 29.Avg.2014, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtoglavi pad BDP iznenadio Hrvate

Hrvatska privreda u drugom kvartalu oslabila je 0,8 odsto na godišnjem nivou, što je već 11. kvartal zaredom kako BDP opada.

To je ujedno veći pad nego u prvom kvartalu, kada je BDP smanjen 0,4 odsto, objavio je hrvatski Državni zavod za statistiku, a prenosi regionalni portal Seebiz.

Makroekonomisti koji su učestvovali u anketi Hine procenjivali su u proseku da je privreda u drugom kvartalu oslabila 0,6 odsto na godišnjem nivou.

Prema rashodnoj metodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveći doprinos rastu BDP-a dao je izvoz robe, dok su negativni uticaj imale bruto investicija u fiksni kapital, zabeleživši pad. Prema proizvodnoj metodi, na BDP pozitivno je uticala prerađivačka industrija, a negativno - sektor građevinarstva.

Kako navodi isti izvor, recesija se u Hrvatskoj nastavlja već šestu godinu, budući da privreda slabi od početka 2009. U dva navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011, tehnički se provirilo iz recesije, ali su negativni trendovi potom nastavljeni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska: Pad BDP-a u drugom kvartalu za 0,8 odsto

Izvor: Capital.ba, 29.Avg.2014

ZAGREB, Hrvatska privreda je u drugom kvartalu 2014. godine zabilježila pad za 0,8 odsto, objavio je Zavod za statistiku Hrvatske. To je dvostruko veći pad nego u prva tri mjeseca ove godine, kada je BDP pao za 0,4 odsto. Hrvatska privreda u padu je 11 uzastopnih kvartala, a ta zemlja je u recesiji...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.