Voćnjaci u Topoli bez odbrane od grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2016, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voćnjaci u Topoli bez odbrane od grada

Šumadijska opština Topola, koja je poznata po proizvodnji voća, ima dve savremene automatizovane protivgradne stanice koje i dalje nisu u funkciji jer još nisu stigle upotrebne dozvole za rad. Sa druge strane voćari su, pogođeni gradom, pretrpeli veliku materijalnu štetu, a problem postaje veći jer opština nema ni dovoljno raketa za odbranu protiv gradonosnih oblaka.

Opština Topola je kroz donacije još u februaru dobila prvu automatizovanu protivgradnu stanicu sa sopstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << solarnim napajanjem, međutim stanica još nije u funkciji dok u standardnim lanserima nema dovoljno raketa za razbijanje gradonosnih oblaka. Topolu je za poslednjih 20 dana dva puta pogodio grad. Gradonosni oblaci pričinili su veliku štetu na plodovima voća koje je taman stiglo za berbu.

"On je bio sitan kao pšenica, a breskva sada kada je zrela truli svakoga minuta, gde god je udaren plod on momentalno počinje da truli, tako da za šest sati istruli ceo plod i onda samo može da se baci. Moja šteta ove godine iznosi preko 30 000 evra, a da ne pričam kako je kod mojih ostalih kolega koji imaju više voća od po 20 do 25 hektara. I na breskvama, i na kruškama, i na jabukama, i na grožđu-na svemu šteta je ogromna a potencijal našeg kraja uništen", kaže Čedomir Matejić, voćar iz sela Vinča.

Slična situacija je i u šljiviku Milovana Vasilijevića čije su šljive stigle za berbu. Zbog lošeg kvaliteta ploda pogođenog gradom sve šljive će otići na preradu za spremanje rakije.

"Dva puta nas je grad pogodio i upropastio nam kvalitet ploda i sada niko ne želi to voće da kupi. Terali smo šljive i za sušaru ali ni oni ih tamo ne žele. Nema raketa jednostavno i mi nemamo sa čim da pucamo i šta nam sada vredi što imamo tu stanicu kada nemamo sa čim da se branimo. I šta nam sada sve to vredi kada smo ulagali u polivanje, đubrenje, negu i kada na kraju saberete 10 dinara, 12 dinara koliko košta ova šljiva u prodaji, ti moraš tako da je predaš, a 200 kilograma ti treba da ubereš šljiva da bi jednu nadnicu dao", navodi Vasilijević.

Opština Topola ima dve savremene protivgradne stanice koje nisu u funkciji iako su upotrebljive i 15 standardnih stanica koje su ostale samo sa još devet raketa.

"Nemamo zvanično objašnjenje zašto se one ne upotrebljavaju ali nezvanično, koliko ja znam, stanice nisu dobile te neke upotrebne dozvole jer to je sve polu vojna tehnologija i verovatno treba od vojske i ministarstva neka dozvola da bi one mogle da obavljaju svoj posao. Republika šalje nedovoljno raketa tako da opština sama finansira, zajedno sa poljoprivrednicima nabavku raketa. Ove godine smo kupili već 98 raketa", kaže Dragan Živanović, predsednik opštine Topola.

Ni skoro stotinu upotrebljenih raketa nije bilo dovoljno za odbranu od grada u Oplenačkom kraju čiji se najveći izvozni potencijal nalazi u voćarstvu. Opština Topola je već potrošila više od tri miliona dinara na odbranu od grada plaćajući dodatne rakete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.