Vlada poništila konkurs za nauku, Verbić će ponuditi ostavku

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Maj.2016, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada poništila konkurs za nauku, Verbić će ponuditi ostavku

BEOGRAD - Vlada Srbije danas je većinom glasova poništila konkurs za finansiranje naučnih projekata. Naučnici, čije primedbe nisu usvojene pred raspisivanje poništenog konkursa, žale ali i tvrde da je to prilika da Ministarstvo uvidi i ispravi greške.

Ko je još od ministara osim njega na sednici vlade podržao konkurs, Srdjan Verbić nije želeo da kaže, ali nije krio nezadovoljstvo ishodom glasanja. Navodi da je pre šest godina, kada je raspisan prvi konkurs u sistemu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bilo 11.500 istaživača, dok danas pravo na prijavljivanje na konkurse ima njih 18.000 a budžet je isti.

"Zabrinutost za egzistenciju i rad istraživača je na mestu. Oni su sa pravom zabrinuti jer novca evidetno nema dovoljno. Moj tim je dve godine radio nešto što je danas poništeno, ja preuzimam punu odgovornost za to", kaže ministar prosvete Srđan Verbić.

Istraživači, medjutim, umesto da budu zabrinuti, zadovoljni su obaranjem konkursa. Kažu da je to prilika da se isprave sporna rešenja na koja su ukazivali.

Verbić najavljuje da će Ministarstvo odmah početi da radi na novom konkursu, ali kaže da on neće biti raspisan pre konstituisanja Nacionalnog saveta za nauku. U sindikatu kažu da je rok za raspisavanje novog konkursa - 90 dana.

"Čemu da se nadam? Ako su oni dali akt koji su dali koji je danas poništen ostaje samo da verujem da mogu da naprave nešto bolje ili da sada konačno shvate gde su pogrešili pa da uvaže primedbe koje je naučna zajednica do sada davala", ističe Đurđica Jovanović.

S obzirom na to da je vlada u tehničkom mandatu, usvajanje pribedbi moglo bi da zavisi od nove vlada i možda i novog ministra.

"Ja ću ponuditi, ukoliko postoji takva forma, premijeru svoju ostavku koja ne može da bude tehnička ali je smatram moralnim činom", kaže Verbić.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.