Vlada podržava prekid saradnje Železere i HPK inženjeringa

Izvor: RTS, 26.Jun.2016, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada podržava prekid saradnje Železere i HPK inženjeringa

Sudeći po izjavama poslednjih nedelja, odluka skupštine smederevske Železare da raskine ugovor sa HPK-a inženjeringom, najviše je iznenadila prvog čoveka te kompanije Petera Kamaraša. On je očekivao da će njegov tim ostati i kad Železaru preuzme novi vlasnik. Ne navodeći razloge razlaza, iz Vlade su potvrdili RTS-u da podržavaju odluku Železare.
Vlada je saglasna sa Železarom da raskine saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa HPK inženjerigom i imenuje novog direktora. Iz Ministarstva privrede potvrđuju da su potpunosti upoznati sa dešavanjima u čeličani.

"Ministarstvo privrede je upoznato sa svim činjenicama o neispunjavanju i povredama ugovornih obaveza. Ovaj ugovor raskinut je u dobroj veri i najboljem interesu Republike Srbije, kako bi se obezbedio nesmetan završetak procesa privatizacije prodajom imovine 'Železare Smederevo'. Bitno je istaći da kineska strana nema nikakve veze sa ovim raskidom ugovora", poručuju iz Ministarstva.
Strunjaci ocenjuju da je agažovanje upravljačkog tima za Vladu bilo iznuđeno rešenje. Situacija na svetskom tržištu čelika već duže je teška, ali kako nezvanično saznajemo, glavni razlog za raskid ugovora je izostanak obećanih rezultata.
"Smanjili su gubitak, ali nisu ostvarili one rezultate koji su od njih građani Srbije očekivali. Oni su bili prelazno rešenje da bismo mogli da napravimo ovo što smo napravili danas, da sačuvamo Železaru, da ona bude u funkcionalnom smislu, da radi. Teško da bismo mogli privatizovati neko preduzeće na način kako smo ga privatizovali a da je ono prestalo da radi na primer nekoliko godina", objašnjava profesor Ekonomskog fakuteta u Beogradu Ljubodrag Savić.
HPK inženjering izabran je na tenderu, a Ugovor o upravljanju i savetovanju Železarom potpisan je 21. marta prošle godine.
HPK inženjering upravljao je Železarom 15 meseci, a Vlada je ugovor sa njima potpisala na tri godine sa klauzulom da se on može raskinuti u slučaju prodaje čeličane. Inače, jedan od zadataka upravljačkog tima upravo je i bio da Železaru pripremi za privatizaciju.
"Hestil" će, kako je i planirano, Železaru u potpunosti preuzeti do kraja juna, a u Ministarstvu privrede kažu da novonastala situacija ni u kom smislu ne ometa taj proces.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.