Veliki dan za CG: Novom vezom postaju centar

Izvor: B92, 26.Sep.2016, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki dan za CG: Novom vezom postaju centar

Podgorica -- Na severnoj zoni rta Ponta, u blizini crnogorske plaže Jaz, 4. oktobra će svečano biti položen deo energetskog kabla koji treba da poveže Crnu Goru i Italiju.

Kada projekat bude gotov, Crna Gora će, kako piše list Pobjeda, biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope.

Kopneni deo kabla sa crnogorske strane dužine je oko šest kilometara, nakon čega će uslediti podmorsko polaganje kabla u crnogorskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podmorju.

Sa italijanske strane, iz Peskare, već je položeno 136 kilometara podmorskog kabla, a ukupna dužina kabla biće oko 440 kilometara.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je početkom avgusta građevinsku dozvolu kompaniji "Terna Crna Gora" za postavljanje 500 kilovoltnog (kV) HVDC podmorsko/ podzemnog kabla za prenos električne energije kroz crnogorsku teritoriju.

Trasa kabla počinje od ulaska u teritorijalne vode Crne Gore i završava se priključenjem na konvertorsku stanicu u Lastvi Grbaljskoj.

Najavljeno je da će se istovremeno i paralelno sa energetskim položiti i optički kabl za telekomunikacione veze. Investitoru prestaje pravo građenja, ukoliko ne počne gradnju objekta u roku od dve godine, navodi se u tekstu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.