Velike izmene u prodavnicama: Na rafovima i...

Izvor: B92, 19.Jan.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike izmene u prodavnicama: Na rafovima i...

Zagreb -- Aspirin i andol, odnosno lekovi koji sadrže acetilsalicilatnu kiselinu (ASK), uskoro bi se, osim u apotekama, mogli kupiti i u specijalizovanim prodavaonicama.

Najave liberalizacije tržišta bezreceptnih lekova čule su se još pre koju godinu, a sada su konkretizovane.

Bajer i Pliva potvrdili su hrvatskom Večernjem listu da su od Hrvatske agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED) zatražili dozvole za prodaju i u specijalizovanim prodavnicama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Bajer je 2016. godine zatražio stručni savet HALMED-a u vezi sa odobrenjem dodatnog mesta izdavanja u specijalizovanim prodavnicama za promet na malo lekovima za Aspirin 500 mg tablete i Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeće tablete.

Nakon dobijenog pozitivnog odgovora, Bajer je predao odgovarajuću dokumentaciju u svrhu ishođenja dozvole HALMED-a kako bi i Aspirin mogao da se izdaje u specijalizovanim prodavaonicama za promet na malo lekovima, kao i ostali bezreceptni lekovi protiv bolova i temperature poput paracetamola i ibuprofena, kažu u Bajeru.

Pliva je pak podnela takav zahtev za Andol 300, Andol Effect i Andol C. Teoretski, za mesec ili dva andol i aspirin mogli bi se naći na policama 140 prodajnih mesta koje nisu apoteke.

Međutim, prodaji van apotekai protivi se Hrvatska lekarska komora, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) i Farmaceutsko-biohemijski fakultet Univerziteta u Zagrebu (FBF).

“Svaki lek ujedno može biti i otrov, a lek je isključivo uz savet stručne osobe. Specijalizovane prodavnice nisu obvezne da zaposle farmaceuta, čiji je savet nužan za korišćenje svakog leka. Neograničeno korišćenje lekova može dovesti do teških posledica, pa i smrtnih ishoda kako je to zabeleženo u Švedskoj, nakon čega je zabranjena prodaja paracetamola izvan apoteka”, podseća Mato Portolan, šef Lekarske komore.

Spomenuta tri tela inicirala su hitan sastanak s HALMED-om, gde su iznela svoje argumente protiv ove liberalizacije.

U EU je prodaja bezreceptnih lekova različito regulisana. Van apoteka ne smeju da se prodaju u Nemačkoj i Austriji. Nakon liberalizacije u nekoliko je zemalja zabeležen je porast trovanja i smrti zbog predoziranja, nakon čega je prodaja bezreceptnih lekova vraćena isključivo u apoteke, a govorilo se i o njihovom vraćanju u receptni režim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.