Usvajanjem preporuka do dodatne uštede od 40 miliona evra

Izvor: Blic, 07.Apr.2012, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvajanjem preporuka do dodatne uštede od 40 miliona evra

Direktorka Kancelarije za regulatornu reformu Mirjana Prokopijević izjavila je da u sedamdeset neusvojenih preporuka za pojednostavljivanje uslova poslovanja ima potencijala za moguće uštede troškova privrede Srbije od oko 40 miliona evra.

Ona je podsetila da je Jedinica za sveobuvhatnu reformu propisa (iz koje je nastala Kancelarija za regulatornu reformu), pripremila 340 preporuka, od kojih je Vlada usvojila 304 i uputila nadležnim telima da ih sprovedu u praksi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Medjutim, do sada je sprovedeno samo 196 preporuka, koje nose oko dve trećine ukupnih mogućih ušteda", navela je ona u izjavi Tanjugu.

Prema njenim rečima, pored pojedinačnih preporuka Vlada je usvojila i sistemske preporuke od kojih je najvažnija potreba za reformom inspekcije.

"To je kompleksan posao koji se ne može obaviti u kratkom roku, ali je važno da je Vlada prepoznala značaj te preporuke, mada sa zakašnjenjenjem", navela je ona.

Prokopijević je podsetila je da je Vlada krajem prošle godine osnovala radnu grupu za pripremu plana za reformu inspekcija, ali je podsetila i da je rok za izradu nacrta istekao 31. marta.

"Mislimo da je reč samo o kratkom zastoju i da će vrlo brzo to vladino telo, razmatrati nacrt programa reforme inspekcija i upututi ga na javnu raspravu, nakon čega bi trebalo da bude usvojen i na sednici Vlade početkom jeseni", precizirala je Prokopijević.

Ona je ukazala da su preduzeća prepoznala veliki broj problema u primeni zakona koji se odnose na ovlašćenja inspekcije, a najčešće su - neefikasnost rada inspekcijskih organa, neujednačenost kvaliteta u radu, neujednačeni kriterijumi, izostanak dobre koordinacije...

Sve to utiče na velike troškove privrede, koji bi bili znatno manji kada bi se podigao rad inspekcijskih organa, dodala je Prokopijević.

Prokopijević je najavila i da bi Vlada Srbije trebala uskoro da usvoji novu Strategiju za regulatornu reformu za period od 2012-2014. godine.

Kancelarija za regulatornu reformu trenutno je najaktivnija na izradi te strategije koja bi, naglasila je ona, narednih dana trebalo da bude usvojena na sednici vlade.

"Strategija polazi od činjenice da je regulatorna reforma jedan kontinuirani i mukotrpan posao. Reč je o znatnom broju novih propisa koji se svakodnevno donose i menjaju. Sa druge strane nespremnost institucija koje su nadležne da primenjuju te propise takodje govori o tome da je potrebno sistemski analizirati i regulisati takva pitanja", objasnila je ona.

Otvaranjem javnog dijaloga sa privrednim subjektima, Kancelarija treba da se postavi kako incijator i predlagač mera za podizanje nivoa uslova poslovanja u zemlji, naglasila je Prokopijević.

Kancelarija za regulatornu reformu je stalno stručno telo Vlade Srbije koje je nastalo juna prošle godine i predstavlja neku vrstu kontinuiteta sa Jedinicom za sveobuhvatnu reformu propisa.

Kancelarija je nadležna da obavlja analizu efekata propisa i stara se o njihovom kvalitetu pripremanjem mišljenja o svim zakonima koje donosi vlada.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privreda može da uštedi 40 mil. EUR

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 11:25

Beograd -- Ukoliko bi usvojili još sedamdeset preporuka za pojednostavljivanje uslova poslovanja, privreda Srbije bi uštedela oko 40 miliona evra...Direktorka Kancelarije za regulatornu reformu Mirjana Prokopijević je podsetila da je Jedinica za sveobuvhatnu reformu propisa (iz koje je nastala Kancelarija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.