Uskoro prva solarna elektrana u Srbiji

Izvor: S media, 13.Maj.2011, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro prva solarna elektrana u Srbiji

Italijanska kompanija Multienerdži najavila je izgradnju prve solarne elektrane u Srbiji do kraja septembra. Projekat vredan oko pet miliona evra.

Italijanska kompanija Multienerdži najavila je da bi u selu Merdare kod Kuršumlije do septembra ove godine trebalo da izgradi prvu solarnu elektranu kod nas, u koju će biti ulozeno oko pet miliona evra.

Pretučeni radnici EPS-a

Ne prodavati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbijagas i EPS

Mrakić: Novi model za TENT i Kolubaru B

"Očekujemo da će solarna elektrana u Meradru biti gotova do septembra ove godine, i to će biti prva elektrana te vrste u Srbiji. Takodje, planiramo da nam opština Kuršumlija bude sedište ubuduće, odakle ćemo obavljati i druge poslove i projektovati druge solarne elektrane", rekao je prilikom posete lokaciji predstavnik kompanije Multienerdži Djovani Filpini.

"Još smo u fazi dogovora sa predstavnicima Opštine Kuršumlija od koje očekujemo da obezbedi odgovarajuće dozvole, nakon čega ćemo u roku od 60 dana izgraditi solarnu elektranu", kazao je Filpini.

Kako je dodao, sa predstavnicima Opštine se dogovorio da lokalne firme i preduzeća montiraju panele na solarnoj elektrani i obave druge poslove.

Predsednica Opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević kazala je da će solarna elektrana biti jedna od nejvećih investicija u tom gradu, i novina za Srbiju.

"Pokušaćemo da ubrzamo procedure oko dobijanja lokacijskih dozvola. Realizacija ovog projekta će mnogo značiti za jednu ovako siromašnu i nerazvijenu opštinu jer će biti otvoreno dosta radnih mesta", kazala je Jakovljević.

Planira se da solarna elektrena, od dva megavata u selu Merdare bude izgradjena na površini od 400 hektara, a godišnje će proizvoditi oko 2,5 miliona kilovatsati električne energije i biti pripojena na sistem EPS.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro izgradnja prve solarne elektrane u Srbiji

Izvor: Ekologija.rs, 13.Maj.2011

Planira se da solarna elektrana od dva megavata u selu Merdare godišnje proizvodi oko 2,5 miliona kilovatsati električne energije

Nastavak na Ekologija.rs...

Elektrana na biogas u Ćupriji

Izvor: RTS, 13.Maj.2011

Srpska dijaspora iz SAD investiraće oko milion evra u izgradnju elektrane na biogas u okolini Ćuprije. Protokol o saradnji sa lokalnom samoupravom već je potpisan, a izgradnja počinje do kraja godine. Takozvani „zeleni" kilovati dobijali bi se iz biomase sa obližnjih polja. ..U izgradnju elektrane...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.