Unija poslodavaca za zamrzavanje kolektivnog ugovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija poslodavaca za zamrzavanje kolektivnog ugovora

BEOGRAD - Unija poslodavaca Srbije odlučila je da "zbog efekata svetske finansijske krize i novonastalih okolnosti" uputi sindikatima predlog o zamrzavanju Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) na šest meseci, ili godinu dana, dok se makroekonomska situacija u zemlji ne popravi, saopštila je danas Unija.

Ukoliko socijalni partneri ne budu pristali na privremeno zamrzavanje, Unija poslodavaca biće prinuđena da jednostrano istupi iz OKU i tako oslobodi ugroženu privredu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodatnih obaveza za vreme trajanja krize, navedeno je u saopštenju.

Unija je navela da je bila prinuđena na tu meru jer Vlada Srbije u budžetu za 2009. godinu nije predvidela sredstva za isplatu toplog obroka i regresa za zaposlene čiji je poslodavac država i najavila je raskid Proširenog dejstva OKU.

Opasnost od nekonkurentnosti preduzeća

Ukoliko samo preduzeća, članovi Unije poslodavaca Srbije budu u obavezi da poštuju OKU, doći će u opasnost da u nastupajućoj godini postanu nekonkurentna u odnosu na druga preduzeća koja neće imati obavezu izdvajanja dodatnih sredstava, istakla je Unija.

Na osnovu analize stanja u srpskoj ekonomiji i predviđanja za prva dva kvartala 2009. godine utvrđeno je da za taj period domaće kompanije imaju prosečno smanjenje narudžbina za 30 odsto, što znači da će većina izvoznih preduzeća morati da smanji proizvodnju za 30 do 50 odsto u prvih šest meseci 2009. godine.

Sprečavanje masovnih otpuštanja

U takvim uslovima ne samo da se ne može očekivati da ukupna masa isplaćenih zarada zaposlenima bude uvećana za iznos regresa i toplog obroka, nego je neophodno uvesti hitne mere da bi se sprečila masovna otpuštanja tamo gde je to moguće, istakla je Unija poslodavaca.

Predsednik Unije Stevan Avramović pozvao je predstavnike sindikata na razumevanje i odgovornost u 2009. koja će biti teška godina za srpsku ekonomiju i celokupno društvo.

"Ne može se očekivati od privrede koja posrće da isplaćuje radnicima bonuse na plate onda kada neće biti novca ni za same plate. Zbog toga pozivam sindikate da ne vuku populističke poteze i da objasne svome članstvu da trenutno nema novca za topli obrok, regres i minuli rad", naveo je Avramović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ništa od 7.000 dinara po radniku

Izvor: RTV Pink, 23.Dec.2008, 15:37

Sindikat protestuje . . . Unija polodavaca Srbije predloziće sindikatima zamrzavanje proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora na period od šest meseci do godinu dana, dok se ne saniraju posledice svetske ekonomske krize, najavio je danas predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.