Ugalj treba da poskupi 30-40 odsto

Izvor: B92, 01.Feb.2012, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugalj treba da poskupi 30-40 odsto

Despotovac -- Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica je zatražilo od Vlade Srbije povećanje cene uglja za industriju od 30 do 40 odsto.

Direktor tog preduzeća Goran Bojić je rekao da je trenutno cena tone uglja za industriju oko 25 evra po toni.

On navodi da je povećanje cene neophodno da bi Resavica stabilizovala poslovanje i investirala u eksploataciju uglja i dodaje da je Resavica zatražila i povećanje cene uglja za građane od devet odsto.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Ove godine smo kroz program poslovanja predvideli značajnije povećanje cene uglja pogotovo za industrijski ugalj. Mislimo da to neće da ugrozi snabdevanje širokih potrošača jer industrijski ugalj uglavnom plasiramo u termoelektranu ili gradske toplane", objasnio je Bojić.

Poslednje povećanje cene uglja za industriju od 25 odsto bilo je sredinom 2011. godine.

Rudnici Resavice prošle godine proizveli su 634.220 tona uglja što je za 20 odsto više nego u 2010. godini. Plan za ovu godinu je proizvodnja 707.000 tona uglja.

Bojić navodi da "Resavica u kontinutitetu beleži povećanje proizvodnje uglja. Kroz četvorogodišnji period, koliko je ovo poslovodstvo na čelu preduzeća, uočeno je da povećanje proizvodnje mora da prati i rast cene, ali se to ne dešava dinamikom koju želimo".

"Znamo da su ovo godine recesije i da nema velike privredne aktivnosti i zbog toga smo zadovoljni ostvarenim povećanjem proizvodnje i investicija u 2011", kazao je on.

Preduzeće Resavica, koje je prošle sedmice obeležilo 20 godina postojanja, u svom sastavu ima devet rudnika. U preduzeću je zaposleno oko 4.000 ljudi od kojih je 2.700 rudara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.