Udovički: Potrebna nam je reforma javne uprave

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2016, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Potrebna nam je reforma javne uprave

Konferencija "Podsticaj za najbolje finansijske direktore "Planiranje za rast", svečano je otvorena u hotelu "Metropol", a potpredsednica vlade Kori Udovički poručila je da je potrebna reforma javne uprave, jer je preskupa u odnosu na BDP, a trebaju nam jeftinije usluge.

Udovički je sinoć, otvarajući skup, rekla da potreba za reformom javne uprave dolazi i iz procesa pristupanja EU, koji je veoma zahtevan.

"Od Srbije se očekuje da bude u stanju da dovede svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << privredu i sistem zastite prava, demokratije, na nivo evropskih zemalja i bude spremna da funkcioniše u evropskom administrativnom prostoru", rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, ova vlada je zatekla strategiju reforme javne uprave koju je konkretizovala kroz Akcioni plan, koji je omogućio da se završe pregovori sa EU i SB.

"Kada je reč o EU, radi se o sektrosko-budžetskoj podršci od 80 miliona evra u naredne tri godine, koja su neophodna za veliki preokrat", objasnila je ona.

Kako je rekla, suština reforme javne uprave je u četiri stuba - šta se radi, kako se radi, ko radi i pitanje finansiranja.

Govoreći o "prvom stubu", Udovički je rekla da je sprovedena analiza pokazala da broj zaposlenih u javnoj upravi u odnosu na veličinu stanovništva nije veliki.

Srbija ima sedam zaposlenih u javnoj upravi na 100 stanovnika, dok zemlje koje su skoro ušle u EU imaju 8,1 zaposlenih, a druge zemlje i više, precizirala je Udovički, koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

"Nemamo ogromne viškove zaposlenih, to nije tačno, mi imamo manji broj od drugih zemalja, ali imamo ista očekivanja o tipu usluga koje moraju da nam se pruže. Zato smanjivanje tog broja mora da se radi pažljivo, skalpelom, a ne sekirom", kazala je Udovički.

Ona je istakla da je zdravstvo najneefikasniji sektor, te da Srbija na zarade troši u zdravstvu troši dva puta više od novih članica EU, a razlog je, kako je objasnila, i u tome što su te države privatizovale mnogo veći deo zdravstva.

"Po ukupnim troškovima zdravstva spadamo u zemlje koje najviše izdvajaju iz BDP-a. Spadamo u zemlje koje najviše troše, a rezultati su nam slabiji", podvukla je Udovički.

Kako je dodala, imamo više zaposlenih u zdravstvu, ali približno isti broj lekara kao druge zemlje, što govori da je problem nemedicinsko osoblje, kao i malo registrovanih privatnih lekara.

Govoreći o "drugom stubu", Udovički je istakla da je potrebna promena sistema odlučivanja i planiranja, i da svaka odluka, koja bi se, na primer, odnosila na zdravstveni sistem, mora da se sprovodi kroz više vlada, jer bilo bi tragično da počne sa jednom, a onda da dođe do potpunog zaokreta.

"Bez dijaloga države i građana, odnosno privrede, ne može da bude boljeg privrednog ambijenta, koji je uslov za privredni rast i veće poverenje", zaključila je Udovički.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Miščević: Potrebna politička saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24

Izvor: RTS, 05.Apr.2016

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je na konferenciji "Podsticaj za najbolje finansijske direktore, planiranje za rast", rekla da je cilj Srbije da otvori poglavlja 23 i 24, za šta je tehnički već sve pripremljeno i ostaje samo još da se dobije politička saglasnost. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.