Ucena ljutih Rusa - Mistrali ne idu sami

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ucena ljutih Rusa - "Mistrali" ne idu sami

Francuska može da proda nosače helikoptera tipa "mistral" novim kupcima samo ako će sa njima u paketu biti prodati i ruski helikopteri "Ka-52K".

Ti helikopteri (Crna ajkula) napravljeni su specijalno za "mistrale", obelodanjeno je u Moskvi.

Sudbina dva nosača helikoptera direktno je povezana sa planovima o izbacivanju na tržište helikoptera "Ka-52K", navodi ruski list "Komersant", uz objašnjenje da će u slučaju odbijanja kupaca da zajedno s francuskim brodovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kupe i ruske helikoptere, ruska strana iskoristiti pravo veta na ugovor.

Sve to u velikoj meri usložnjava položaj Francuske, koja je pod pritiskom SAD i NATO odustala od isporuke "mistrala" Rusiji, a zatim morala da vrati Moskvi novac primljen za akontaciju.

Među potencijalnim kupcima "mistrala" pominjani su Indija, Brazil, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Vijetnam i Egipat.

Početkom avgusta predsednici Vladimir Putin i Fransoa Oland doneli su odluku da prekinu ugovor o izgradnji i isporuci nosača helikoptera tipa "mistral".

Mediji su objavili da je Francuska vratila milijardu evra Rusiji, ali da neće morati da plaća "penale" zbog raskinutog ugovora, odnosno neizvršenih obaveza.

Pariz je saopštio da iznos nadoknade odgovara sredstvima u ugovoru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.