U Omoljici kod Pančeva prvo postrojenje za reciklažu sijalica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2012, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Omoljici kod Pančeva prvo postrojenje za reciklažu sijalica

PANČEVO -

U Pančevu je počelo da radi postrojenje za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica, prvo takve vrste u Srbiji i regionu, saopštio je "BIS Reciklažni centar", koji posluje u okviru firme "Božić i sinovi" (BIS).

Kako se ističe, rukovodstvo te kompanije investicijom vrednom više od pola miliona evra pretenduje da Srbiju pozicionira kao balkanski centar za reciklažu sijaličnog otpada.

Postrojenje koje nosi oznaku "Balkan total lemp recikling sistem" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (BALCAN TOTAL LAMP RECYCLING SYSTEM) služi za totalnu reciklažu fluorescentnih cevi i svih vrsti sijalica, a uvezeno je iz Engleske, od firme Balkan inženjering" (Balcan Engineering Ltd).

Novo postrojenje će za samo jedan sat rada moći da reciklira 6.000 komada "izvora veštačkog svetla", ističe se u saopštenju i dodaje da će sav reciklirani otpad moći ponovo da se upotrebi kao sirovina, odnosno u proizvodnji novih materijala.

Primera radi, pošto novo postrojenje omogućava naknadnu upotrebljivost svih sijaličnih sastojaka, to znači da se od jedne fluorescentne cevi (prosečne težine 200 grama), reciklažom može dobiti 88 do 93 odsto stakla, 12 grama obojenih metala, gvožđa i plastike, pet grama fosfornog praha, veoma mali procenat žive (koja se, tako izdvojena, inertizuje u destilatoru sa aktivnim ugljem).

Novo postrojenje u pančevačkoma naselju Omoljica u stanju je da godišnje reciklira više od 15 miliona sijalica, a ukoliko bi se radilo u dve smene, više od 30 miliona.

Podseća se da se na tržište Srbije godišnje plasira osam miliona sijalica različitih vrsta, a da sijalični otpad Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne iznosi 11,5 miliona komada sijalica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Pančevu počela reciklaža sijalica

Izvor: B92, 01.Jun.2012

Požarevac -- Prvo postrojenje za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica počelo je da radi u Pančevu...Investicija vredna više od pola miliona evra pretenduje da Srbiju pozicionira kao balkanski centar za reciklažu sijaličnog otpada, kažu u komaniji BIS Reciklažni centar, koji posluje u okviru...

Nastavak na B92...

U Omoljici kod Pančeva prvo postrojenje za reciklažu sijalica

Izvor: YU-Build.rs, 01.Jun.2012

U Pančevu je počelo da radi postrojenje za reciklažu fluorescentnih cevi i sijalica, prvo takve vrste u Srbiji i regionu, saopštio je "BIS Reciklažni centar", koji posluje u okviru firme "Božić i sinovi" (BIS). Kako se ističe, rukovodstvo te kompanije investicijom vrednom više od pola miliona...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.