U Nišu danas nije radio nijedan kafić

Izvor: B92, 25.Avg.2016, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu danas nije radio nijedan kafić

Niš -- Kafane, restorani i kafići u Nišu danas nisu radili.

Ugostitelji su protestovali zbog, kako kažu, represije poreskih i drugih inspekcija. Iz Poreske uprave odgovaraju da zakon mora da se poštuje.

U svako doba dana ispunjeno do poslednjeg mesta., Kazandžijsko sokače u centru Niša danas je izgledalo neuobičajeno prazno.

Oni koji su navikli da prvu kafu popiju ovde, jutros su naišli na zatvorena vrata svih lokala.

U celom gradu ista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slika. I na svim vratima ista poruka.

Iako je direktan povod za protest zatvaranje kafića u Tvrdjavi neposredno pred početak Filmskih susreta koji se tu održavaju, ugostitelji kažu da problem nije od juče. Nemaju ništa protiv kontrola, ali ih često zbunjuje primena zakona.

Neprijavljeni radnici, neizdavanje fiskalnih računa, ali često i sok više, kažu ugostitelji, povod su za sankcije.

Iz Poreske uprave odgovaraju da se radi u skladu sa Zakonom i da je namera da se deluje, pre svega, preventivno, u cilju suzbijanja sive ekonomije, kao i da se sankcije primenjuju samo prema poreskim obveznicima za koje se utvrdi da ne poštuju poreske propise. Dobrovoljno poštovanje propisa, uticaće na smanjenu potrebu za kontrolama, navode u saopštenju.

Zbog ovakvih protesta, kažu ugostitelji, svi su na gubitku - vlasnici lokala, radnici i država. Kako ubuduće ne bi dolazilo do zabluda u tumačenju Zakona, jedan od njihovih zahteva nadležnima biće da se bar jednom godišnje organizuju seminari ili edukacije o novim propisima.

Opširnije u video prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.