Turbulentna nedelja za ENHL, Komercijalna raste

Izvor: B92, 14.Avg.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turbulentna nedelja za ENHL, Komercijalna raste

Beograd -- Protekla trgovačka sedmica donela je blagi pad domaćeg tržišta akcija i najmanji promet od početka jula, pre svega usled slabije trgovine državnim obveznicama.

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 833,1 milion dinara (6,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,7 odsto na 724,4 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bila je Komercijalna banka (KMBN) kojom se većim delom sedmice trgovalo u uskom cenovnom rasponu oko nivoa od 1.900 dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom u proteklih pet trgovačkih dana dostigao je 57,9 miliona dinara.

Od početka godine akcije Komercijalne skočile su 9,3 odsto, u velikoj meri usled promene poslovnog trenda odnosno odsustva velikih troškova otpisa koji su obeležili poslovanje ove druge po veličini banke na domaćem tržištu u protekle dve godine.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je nedelju okončala na nivou od 699 dinara, uz promet od 31,2 miliona dinara, koji je mahom ostvaren na ceni od 700 dinara. Iako u tekućoj godini NIS beleži značajno bolje rezultate nego lani, pre svega usled veće cene sirove nafte, akcije ove kompanije su u 2017. u minusu od 5,5 odsto. Ove nedelje bi NIS trebalo akcionarima da isplati i ovogodišnju dividendu od 24,66 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 3,5 odsto.

Energoprojekt holding (ENHL) ostavio je iza sebe veoma turbulentnu sedmicu u kojoj su se akcije ove kompanije kretale u rasponu 1.171-1.300 dinara. Ovaj građevinar, preuzet nedavno od znatno manjeg rivala Napred razvoja, nedelju je okončao na nivou od 1.210 dinara što je skoro 20 procenata niže u odnosu na cenu iz ponude za preuzimanje. Novi većinski vlasnik je podneo zahtev za održavanje vanredne sednice skupštine akcionara za 1. septembar kada će Energoprojekt holding dobiti i novu upravu.

Messer Tehnogas (TGAS) je takođe bio među prometnijim papirima sa prometom od 7,3 miliona dinara, uz rast cene od skoro sedam procenata na 12.182 dinara. Ova kompanija je u petak objavila da je u prvih šest meseci tekuće godine zabeležila rast prihoda od 6,6 odsto na 4,3 milijarde dinara, dok je neto dobit uvećana 18,5 procenata na preko milijardu dinara. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je ostavio iza sebe jednu od skromnijih trgovačkih sedmica kada je promet u pitanju, ali se domogao nivoa od 1.346 dinara, i nalazi se tri-četiri procenta ispod ovogodišnjeg maksimuma postignutog sredinom marta. Gornjomilanovački Metalac (MTLC), koji će ove sedmice objaviti konsolidovane finansijske izveštaje za prvih šest meseci, skočio je protekle nedelje 3,3 odsto na 1.901 dinar što je novi višegodišnji maksimum u trgovanju ovom hartijom.

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su blagi oporavak u petak, ali su ipak na nedeljnom nivou registrovale najveći pad još od kraja marta tekuće godine. Dow Jones je porastao 0,1 odsto na 21.858,3 poena, uz najveći doprinos Apple-a koji se u petak oporavio 1,4 odsto. Indeks S&P 500 registrovao je neznatno veći rast, a najveći doprinos dao je IT sektor koji se oporavio 0,8 odsto. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dobio je na vrednosti 0,6 odsto na 6.256,6 poena.

Tokom sedmice ključni američki indeksi su oslabili u rasponu 1,1-1,5 odsto, pre svega usled geopolitičkih tenzija na relaciji Bela kuća-Severna Koreja. U petak je objavljen i sporiji rast indeksa potrošačkih cena od očekivanog što je dodatno smanjilo izglede da će Fed do kraja godine još jednom podići kamatu. Cena zlata stigla je do najvišeg nivoa od juna, približivši se granici od 1.300 dolara po unci.

Evropske berze pretrpele su protekle sedmice najveći pad u tekućoj godini. Britanski FTSE i francuski CAC spustili su se 2,7 odsto, dok je nemački DAX oslabio dodatnih 2,3 odsto, ali je nedelju ipak priveo kraju iznad psihološke granice od 12.000 poena. I evropska tržišta bila su pod uticajem zapaljive retorike oko Severne Koreje, te je indeks volatilnosti VIX stigao do najvišeg nivoa još od 9. novembra, dan nakon što su objavljeni rezultati američkih izbora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Blagi pad Belexa, Komercijalna u fokusu investitora

Izvor: Kamatica.com, 14.Avg.2017

Protekla trgovačka sedmica donela je blagi pad domaćeg tržišta akcija i najmanji promet od početka jula, pre svega usled slabije trgovine državnim obveznicama. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 833,1 milion dinara (6,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,7 odsto na 724,4 poena..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.