Inauguracija: Vučić sa suprugom dočekao zvanice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2017, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inauguracija: Vučić sa suprugom dočekao zvanice

Prve zvanice pristižu u Palatu Srbija gde će uskoro početi svečanost povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Među prvima su došli predsednici pojedinih opština, kao i predstavnici domaćih i stranih kompanija, brojne javne ličnosti, sportisti, umetnici, glumci...

Nikolić: Savetujem Vučiću da bude bolji od mene

Svečano preuzimanje funkcije Vučiću su čestitala tri nekadašnja predsednika, Milan Milutinović, Zoran Lilić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Tomislav Nikolić.

Na pitanje novinara šta bi savetovao Vučiću, donedavni predsednik Srbije Tomislav Nikolič je rekao: "Da bude bolji od mene".

Nikolić, koji je sada predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom, je za RTS rekao da se tokom svog mandata trudio da ne bude razlike u pogledu onoga što je govorio i onoga što je primenjivao.

"Predugo sam bio u opoziciji, uvek sam kritikovao one koje dođu na vlast i čine ono što su kritikovali kao opozicija, izbegao sam tu zamku", rekao je Nikolić.

On je dodao, da kada je izabran od strane većine, predsednik mora da ima na umu da je predsednik i onih građana koji nikada ne bi glasali za njega, a u čije ime donosi odluke koje se tiču njihovih života.

"Biti na vrhu jedne države je ogromna odgovornost... dakle imate tačno određen život, policija određuje ulice kojima se krećete, mesta na koje možete da idete ...", naveo je Nikolić.

On je upitan šta savetuje budućem predsedniku rekao da bude bolji od njega.

Brnabić: Srbija se etablira kao pravi regionalni centar

Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić izjavila je, povodom inauguracije, da od svečanosti vidi samo pluseve, te dodala da je važno da se Srbija etablira kao pravi regionalni centar Centralne i Jugoistočne Evrope.

Mnogo gostiju iz celog sveta, predstavnika država, ali i predstavnika različitih kompanija i investicionih fondova, koji prisustvuju inauguraciji, pokazatelj su koliko je to za Srbiju važno diplomatski, ali još i više ekonomski, istakla je Brnabić.

"Dobro je što se Srbija otvara i etablira kao pravi regionalni centar, možda ne samo Jugoistočne, već i Centralne i Jugoistočne Evrope i drago mi je što se nešto ovako dešava. To je i za profit u Srbiji dobro, i od taksi na smeštaj u hotelima, ručkova i večera, putovanja po Srbiji koje delegacije imaju. Vidim samo velike pluseve za Srbiju od svega ovoga i drago mi je što smo počeli da se etabliramo na ovaj način", rekla je Brnabić za RTS.

Ona je dodala da je sa šeikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom Bin Zajedom,, koji je došao u Srbiju zajedno sa predstavnicima investicionih fondova, razgovarala o implementaciji velikih projekata u koje su UAE već investirali, o Er Srbiji, saradnji u energetici, Beogradu na vodi...

Kako je rekla, delegacija iz Kanade zainteresovana je za sektor rudarstva, dok se sa gostima iz Kine razgovaralo o saradnji u poljoprivredi, turizmu, građevinarstvu...

Brnabić je istakla da je možda jedan od najvažnijih aspekata, to što su svi predsednici iz regiona danas u Beogradu, što je, kaže, najbolji način da počnemo još jednom da razgovaramo o regionalnoj saradnji i stabilnosti.

Srbija, naznačila je, ima najbolju situaciju u smislu makreoekonomske stabilnosti, jer smo mnogo radili na poboljšanju ekonomske situacije, ali ako region ne šalje pozitivnu poruku i ako nije stabilan, investitori neće dolaziti.

"Važno je zbog svega da imamo regionalnu stabilnost. Ja se radujem da upoznam kolege iz regiona i da radimo već od sutra na nekim zajedničkim inicijativama", rekla je Brnabić.

Marković: Danas veliki prijem, ali moj stav o Brnabić nepromenjen

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma rekao je večeras, pred prijem, da je reč o velikoj svečanosti, da se ne razgovara o novom mandataru, ali da mu je stav ostao nepromenjen.

Marković je nakon dolaska u Palatu Srbije, rekao da se odazvao veliki broj državnika što je velika čast za našu zemlju i dokaz koliko je poštovana.

"Danas ne pričamo o Ani Brnabić, moj stav je ostao nepromenjen" zaključio je on.

Kern:Ž Želimo da Srbija što pre uđe u EU

Austrijski kancelar Kristijan Kern ocenio je večeras da je Srbija ostvarila fantastična uspeh, a da je Austrija motivisana i želi da Srbija uđe u EU što pre.

On je u izjavi za RTS posebno istakao liderstvo predsednika Vučuća i to što je započeo čitav niz reformi.

"Mi se divimo Srbiji, motivisani smo i želimo da Srbija uđe u EU što je pre moguće. Aleksandar Vučić je započeo čitav niz reformi, a region je znatno mirniji nego pre nekoliko decenija. Srbija je na dobrom putu.

Upitan šta je rekao Vučiću kada je izabran za predsednika Srbije, on kaže da je to bio dobar dan Srbiju, za ceo region, za Austriju.

Tokom prepodneva Vučić se sastao sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, premijerom Gabona Emanuelom Isozeom Ngondeom, potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineksog narodnog kongresa Kine Đi Bingsjuenom, Mihailom Džanelidzeom, ministrom spoljnih poslova Gruzije, Vladimirom Koltovičem, ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Republike Belorusije.

Orban: Vučiću ne trebaju saveti

Mađarski premijer Viktor Orban, koji prisustvuje svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio je večeras da Vučiću nisu potrebni saveti.

"Danas nećemo pričati o poslu, došao sam da čestitam, ovde nisam da radim, već da izrazim poštovanje mađarskog naroda i moje lično poštovanje predsedniku", istakao je premijer Mađarske.

Odgovarajući na pitanje koji bi savet dao Vučiću za dalji rad, Orban je za RTS rekao da "Vučiću ne trebaju saveti".

Orban je naveo da je sa Vučićem ranije danas razgovarao neformalno i da ga je upoznao sa onim o čemu se razgovaralo na samitu evropskih lidera u Briselu.

Prema njegovim rečima, na samitu je bilo reči o migrantskim pitanjima što je, važno i za Srbija i za Mađarsku.

Hojt Ji: Dosta prostora za još bolju saradnju

Zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji izjavio je večeras u Beogradu da postoji dosta prostora za unapređenje odnosa Srbije i SAD i da dve zemlje postanu još bolji partneri.

"Drago mi je što sam ovde", na srpskom jeziku je rekao Ji za RTS na pitanje kakvi su mu utisci sa inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ovo je važna događaj i velika mi je čast što sam ovde. Predstavljam predsenika Donalda Trampa. Drago mi je što mogu da čestitam Vučiću i što imam priliku da se upoznam sa njim i njegovim kabinetom", rekao je Ji.

On je dodao da je u Beogradu razgovarao o tome kako da dve zemlje postanu još bolji partneri , kako da sarađuju i kako da SAD pomognu Srbiji i regionu da budu još stabilniji i prosperitetniji.

"Veoma su dobre perspektive za još bolju saranđu, kako ekonomsku i trgovinsku.

Želimo da pomognemo Srbiji kako bi se poboljšalo poslovno okruženje, da bude još više stranih investicija, kapitala, što će doneti nova radna mesta", dodao je on.

Ji je podsetio da već postoji veliko interesovanje američkih kompanija, da ima i američkih investicija.

"Ima prostora za jačanje odnosa u oblasti bezbednosti i odbrane", rekao je on, podsetivši da Garada Ohaja već niz godina sarađuej sa srpskom vojskom, kao i da se održavaju zajedničke vojne vežbe sa još devet zemalja.

Rogozin: Rusija u svakom slučaju podržava Srbiju

Potpredsednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin izjavio je večeras, tokom svečanosti povodom inauguracije srpskog predsednika Aleksandra Vučića, da Rusija u svakom slučaju podržava Srbiju.

"Mi smo tradicionalni prijatelji, odnosi naših zemalja su prijateljski", rekao je Rogozin za RTS.

Rogozin je, upitan da li je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o sankcijama koje je EU produžila Rusiji, rekao da zvanična Moskva zna da bi srpski narod trebalo da napravi dobar izbor u svojoj politici u, kako je rekao, vrlo komplikovanoj političkoj situaciji na Balkanu u ovom trenutku.

"U svakom slučaju m slučaju Rusija podržava Srbiju", poručio je Rogozin.

Inače, potpredsednik Ruske Federacije bio je jutros prvi sagovornik sa kojim se Vučić sastao bilateralno.

Izetbegović: Radićemo na približavanju odnosa

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio da će zajedno sa srpskim predsednikom u narednom periodu raditi na onome o čemu su se ranije dogovorili i što su obećali, a to je približavanje odnosa.

"Razgovaraćemo onako kako smo i do sada po principu popu, pop, a bobu, bob. Tako ćemo Vučić i ja govoriti i ubuduće", rekao je Izetbegović i dodao da će sa srpskim predsednikom razgovarati o približavanju odnosa dve države, te odnosima dvaju naroda.

Upitan šta će biti prva stvar o kojoj će pričati sa predsednikom Srbije, Izetbegović je za RTS rekao da će to biti sva otvorena pitanja, te da misli da je najbitnije od svih pitanje granice.

Han: Pod vođstvom Vučića Srbija nastavlja uspešni put

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izrazio je večeras uverenje da će pod vođstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbija nastaviti da se kreće uspešnim putem na polju evropskih integracija.

Han je naglasio da Srbija ima odlučujući uticaj na razvoj čitavog regiona.

"Očekujem da Srbija nastavi uspešnim putem, kojim je išla poslednjih godina, poboljšanja u oblasti ekonomije, ali i da poboljša sve što je vezano za osnove, da se još više prilagodi evropskim standardima i to je najbolji način da se ide napred što se tiče evropske perspektive Srbije. Očekujem i uveren sam da će pod vođstvom predsednika Vučića, to biti glavni fokus ove zemlje", rekao je Han za RTS .

Upitan na koji način Vučić može da "ubrza stvari", Han je rekao da Vučić sada kao predsednik "sve nadgleda".

"U međuvremenu je napravio izvrsne odnose širom Evrope i šire. To je važno za dobre odnose između političkih lidera, ali i u domenu privrede kako bi se iskoristilo za privlačenje investicija u Srbiji, što je važno za perspektivu ne samo zemlje, već i regiona. Srbija je odlučujuća za razvoj čitavog regiona", zaključio je Han.

Kitarović: Želim da ovaj dan bude prekretnica u odnosima 

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je večeras na svečanosti, povodom inauguracije srpskog predsednika Aleksandra Vučića, da je u Beograd došla sa velikom radošću i nadom, kao i da želi da ovaj dan bude prekretnica i novi korak u odnosima Hrvatske i Srbije.

Upitana da li i ona, kao i predsednik Srbije Vučić, očekuje da će odnosi dve države biti normalizovani do kraja ove godine, Kitarović je kazala:

"Smatram da je gospodin Vučić veoma preduzimljiv čovek, a sama sam takođe osoba koja voli da u svom radu ostvaruje rezultate. Iskrenim i otvorenim dijalogom možemo postići puno".

Kitarović je istakla da se ne treba zavaravati, da će na tom putu biti puno prepreka, a možda čak, kako je rekla, i spoticanja, ali da ono što je veoma bitno je da kod Vučića postoji dobra volja, što je i slučaj, kako je rekla, s njene strane.

"Čestitala sam mu i iskreno poželela ostvarivanje napretka u odnosima dve države i dva naroda", navela je Kitarović, koja je tokom rukovanja prilikom dolaska na prijem, Vucićevoj supruzi Tamari uručila poklon upakovan u crvenu kutijicu.

Inače, ovo je prvi boravak Grabar Kitarović u Beogradu. Ranije ona je sa Vučićem, dok je bio premijer, posetila Hrvate u Vojvodini.

Po dolasku u Beograd, Kitarović imala i bilateralni susret sa Vučićem.

 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas je inauguracija predsednika Vučića, a evo s kim će se on pre toga sastati

Izvor: BKTV News, 23.Jun.2017

U Palati Srbija u Beogradu večeras će biti održana svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije...Biće to najveće okupljanje stranih zvaničnika u Srbiji u poslednje gotovo četiri decenije, a dolazak je najavila većina šefova država i vlada iz regiona, Evrope i sveta....

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.