Sve više vode iz uvoza, nameti dave proizvođače

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više vode iz uvoza, nameti dave proizvođače

Sa oko 300 izvorišta vode Srbija spada u zemlje najbogatije izvorima mineralnih voda u Evropi, a njenim flaširanjem bavi se oko 25 do 30 fabrika različitih kapaciteta, koje su smeštene, uglavnom, u slabo razvijenim naseljima, gde su često jedini izvor zapošljavanja.

Sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Dimitrije Ivanović, navodi da je ukupna proizvodnja mineralnih voda u Srbiji, prema statističkim podacima u 2016. godine bila oko 6,57 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << miliona hektolitara, što je dovoljno za domaće potrebe.

Kako on navodi potrošnja kod nas nije velika, ali iz godine u godinu raste i za poslednjih 10 godina tri puta je povećana, pa sada po glavi stanovnika godišnje iznosi 70 do 80 litara godišnje, dok je taj prosek u EU oko 150 litara.

Ivanović, međutim, navodi da je na domaćem tržištu sve više vode iz uvoza, i to najviše iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Za proizvođače mineralnih voda, kako je precizirao, ključna je bila 2014. kada je zbog potpune liberalizacije tržišta prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, uvoz mineralnih voda porastao sa 52.316 hektolitara, koliko je iznosio u 2013., na 134.023 hektolitara u 2014.

"U 2015. Srbija je uvezla oko 130.000 hektolitara, vrednosti od oko 3,5 miliona evra, dok je te godine izvezla više od milion hektolitara vode, a izvoz je vredeo više od 20 miliona evra", rekao je on precizirajući da je najviše izvezeno u Crnu Goru, i zemlje regiona.

Prema rečima Ivanovića, trenutno stanje u ovoj privrednoj grani nije zadovoljavajuće zbog visine naknada za vodu, poreza na dodatu vrednost (PDV) na flaširanu mineralnu i izvorsku vodu, kao i zbog otvaranje tržišta iz okruženja i EU, što je dovelo i do smanjenja broja zaposlenih u proizvodnji, ali i do zatvaranja pojedinih punionica.

Udruženje PKS-a za prehrambenu industriju zajedno sa Udruženjem industrije mineralnih voda su već pokretali inicijative za smanjenje fiskalnih opterećenja na mineralnu vodu, kako bi se održala proizvodnja tih voda u Srbiji", rekao je Ivanović navodeći da je naknada za korišćenje mineralnih voda u Srbiji, po flaši 1,5 odsto, i taj deo koji ide državi je u Srbiji veći nego u Hrvatskoj i Sloveniji i zato su te države konkurentnije od Srbije.

Prema podacima PKS-a industrija mineralnih voda direktno zapošljava skoro 3.000 ljudi, ali taj broj je znatno veći imajući u vidu sve povezane grane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nameti dave naše proizvođače mineralnih voda

Izvor: B92, 17.Apr.2017

Sa oko 300 izvorišta vode Srbija spada u zemlje najbogatije izvorima mineralnih voda u Evropi, a njenim flaširanjem bavi se oko 25 do 30 fabrika...fabrike, različitih kapaciteta, smeštene su uglavnom u slabo razvijenim naseljima gde su često jedini izvor zapošljavanja...Sekretar Udruženja za prehrambenu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.