Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sufinansiranje siromašnih opština za izradu urbanističkih planova

BEOGRAD - Pomoćnik ministra za prostorno planiranje Aleksandra Damnjanović je izjavila danas da će to ministarstvo obezbediti dovoljno novca za pomoć siromašnim opštinama u Srbiji kako bi izradile neophodna planska dokumenata, koja predviđa nacrt novog zakona o planiranju i izgradnji.

Na prezentaciji radne verzije Nacrta zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji, Damnjanovićeva je kazala da će Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sufinansirati izradu prostornog plana i urbanističkog plana naselja jedinica lokalne samouprave, koje će imati rok od 18 meseci po donošenju zakona da usvoje ta dokumenta.

Ona je dodala da će to ministarstvo pomoći opštinama i po pitanju stručnog kadra.

Zakon o restituciji ove godine

Novi zakon o planiranju i izgradnji predviđa brže izdavanje građevinskih dozvola, suzbijanje korupcije, smanjenje planskih dokumenata sa osam na dva - prostorni plan i urbanistički plan naselja, raspuštanje skupština opština ukoliko u roku od 18 meseci ne usvoje ta dokumenta, veća ovlašćenja inspekcije, prenosivost građevinske dozvole.

Damnjanovićeva je kazala će ove godine biti pripremljen i poseban zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, kao i zakon o restituciji i denacionalizaciji i javnoj svojini, kako bi konačno bili rešeni imovinski odnosi u Srbiji.

"Kada se napravi ta podela, kada se vrati ono što je oduzeto, nepravedno oduzeto, onda da se napravi i raspodela svih nepokretnosti, a i gradskog građevinskog zemljišta između Republike i jedinica lokalnih samouprava", istakla je ona.

Bez podele na javno i ostali građevinsko zemljište

Na otvaranju skupa, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nenad Milenković, koji je predsednik opštine Novi Beograd, izjavio je da je nacrt novog zakona o planiranju i izgradnji više orijentisan na sankcije, a ne podršku lokalnoj samoupravi u toj oblasti.

Usvajanjem novog zakona o planiranju i izgradnji biće ukinute faze u postupku dobijanju građevinskih dozvola, koje će biti izdavane samo za glavni projekat, a po prvi put od 1958. godine biće vraćena mogućnost sticanja privatne svojine na gradskom građevinskom zemljištu, jer će biti ukinuta podela na javno i ostalo građevinsko zemljište.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacrt zakona o izgradnji na Vladi do kraja marta

Izvor: EMportal, 23.Feb.2009

Nacrt zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljišti i izgradnji naći se nakon javne rasprave najkasnije do kraja marta u Vladi, nakon čega bi trebalo po hitnom postupku da se uputi u Skupštinu na usvajanje, kazala je Aleksandra Damnjanović Petrović pomoćnica ministra za prostorno planiranje...

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.