Suficit Hrvatske u drugom kvartalu

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suficit Hrvatske u drugom kvartalu

Zagreb -- Hrvatska je u drugom tromesečju ove godine zabeležila suficit tekućeg računa platnog bilansa u iznosu od 54,5 miliona evra.

Ta zemlja je u isto vreme lani zabeležila deficit koji je iznosio 67 miliona evra, prvi su podaci Hrvatske narodne banke.

To je prvi put da je u drugom tromesečju zabeležen suficit otkako je dostupna statistika, ističu analitičari Rajfajzen banke (RBA).

Podaci pokazuju da je u prvom tromesečju deficit tekućeg računa iznosio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1,4 milijarde evra, dok je u drugom zabeležen suficit od 54,5 miliona, pa je tako u prvom polugodištu zabeležen manjak u iznosu od 1,38 milijardi, što je za 15,5 miliona manje nego u prvom polugodištu lani.

Na to su najviše uticala kretanja na računu robe, odnosno smanjenje deficita na tom računu, te rast suficita na računu usluga.

Deficit na računu robe u drugom kvartalu je iznosio 1,36 milijardi evra, što je 138,7 miliona evra ili 9,2 posto manji deficit nego u istom razdoblju lani.

Na računu usluga zabeležen je pak rast suficita za 13,7 posto ili za 197 miliona evra, na 1,63 milijarde.

Dobri turistički pokazatelji u predsezoni odrazili su se i na podračun putovanja na kojem su prihodi u drugom tromesečju ove godine iznosili 1,68 milijardi evra, što je 207 miliona ili 14 posto više nego u istom razdoblju lani.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suficit Hrvatske u drugom kvartalu

Izvor: Capital.ba, 05.Okt.2011

ZAGREB, Hrvatska je u drugom tromjesečju ove godine zabilježila suficit tekućeg računa platnog bilansa u iznosu od 54,5 miliona evra. Ta zemlja je u isto vrijeme lani zabilježila deficit koji je iznosio 67 miliona evra, prvi su podaci Hrvatske narodne banke. To je prvi put da je u drugom tromjesečju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.