Stručnjaci: Sneg nije oštetio voće

Izvor: B92, 18.Apr.2014, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci: Sneg nije oštetio voće

Beograd -- Neočekivani sneg i hladno vreme neće naneti prevelike štete rascvetalom voću jer je oprašivanje završeno, kažu stručnjaci.

Štetu od neočekivano hladnog vremena imaće samo voćari u visokim predelima, poput Ivanjice i Polimlja, dok je u ostalim predelima oprašivanje voća završeno, a maline polomljene od snega će se sve oporaviti.

U Pomoravlju voćari strepe od moguće štete, ali još ne treba da se zabrinu, jer stručnjaci ne očekuju velike probleme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Aprilski sneg „obrao“ je milione evra iz voćnjaka i malinjaka u zapadnoj Srbiji, naročito u deset opština Zlatiborskog okruga. Proizvođači „crvenog zlata“ iz Arilja, Ivanjice, Kosjerića, Bajine Bašte, Nove Varoši i drugih mesta u užičkom kraju tvrde da će ovogodišnji rod biti za 30 odsto manji od očekivanog, u višim brdsko-planinskim predelima šteta je još veća. "U Zlatiborkom okrugu najlošije stanje je u predelima iznad 700 metara nadmorske visine, gde je u proseku palo oko 25 centimetara snega", kaže Andrija Radulović iz Poljoprivredne službe Užice.

"U Pomoravlju je cvetanje voća završeno, oprašivanje je bilo uspešno i ne vidim razloga zašto bi voće postradalo. U nižim predelima ne očekujemo štetu, jer je vreme bilo lepo za let insekata i većina voćnih vrsta je uspešno zaprašena u vreme cvetanja", kaže Igor Andrejić, specijalista za voće u Poljoprivredno-savetodavnoj stručnoj službi Jagodine.

Zahvaljujući tome što u vreme cvetanja temperature nisu bile ispod nule, a danju su prelazile 20 stepeni - voće je sada prilično otporno. Problem je, ipak, izazvao sneg koji je u nekim krajevima polomio - maline.

"U nižim delovima nije bilo snežnih padavima, u višim predelima je voće jako, a maline koje su polomljene oporaviće se", kaže Radmila Veličković, inženjer zaštite bilja u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Kraljevo.

"Temperature su došle do nule, što je podnošljivo. Koren ni na koji način neće biti ugrožen jer neće dugo biti hladno. Sneg, čak, i štiti maline od niskih temperatura! Veću štetu može da nanese sneg samo malinama koje su podignute i vezane za naslon i žice, dok maline koje su još na zemlji neće trpeti nikakvu štetu. Sada je period vegetacije i sve će se regenerisati, a malinari će ponovo prevezati maline. Brige više nema, jer u maju više niko ne očekuje novi sneg", kaže ona.

Problema će, istina, imati voćari u višim predelima ukoliko nekoliko dana zaredom temperatura bude ispod nule, ali samo u slučajevima gde voće (poput jabuka i dunja) nije procvetalo i oprašeno. Stručnjaci savetuju da voćari sa prvim lepim danima ponovo zaštite biljke od štetočina.

Nezvanično se procenjuje da šteta, koju je voću naneo sneg u opštini Ivanjica (koji je na Goliji dostigao pola metra), iznosi i do 15 miliona evra. Ovaj sneg je ponovo otvorio problem navodnjavanja u poljoprivredi, jer se u svetu voćari protiv neočekivanog mraza bore stvaranjem veštačke kiše.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.