Stečaj za 188 firmi  sa 5.000 radnika

Izvor: Blic, 01.Feb.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stečaj za 188 firmi sa 5.000 radnika

Najveći broj od 188 firmi i preduzeća nema nikakvu aktivnost. Sada je stečaj način gašenja tih preduzeća, koja nam prave negativne bilanse, a u realnom životu ne postoje, objašnjava ministar privrede Željko Sertić.

Akcionim planom koji je juče usvojila Vlada, 188 državnih firmi, sa oko 5.000 zaposlenih, ide u stečaj. Ipak, u 76 njih nema zaposlenih, a u 50 - manje je od pet radnika.

- U najvećem broju firmi radnici nisu ni primali platu i više su na spisku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaposlenih samo formalno, a već rade neke druge poslove - objašnjava ministar privrede.

Za jedan deo preduzeća koji ide u stečaj, juče usvojenim akcionim planom omogućeno je da uđu u unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR).

- Deo preduzeća tako ima realnu mogućnost da se kroz ovaj model vrati na tržište, dok će neki od njih to teško uspeti - objašnjava Sertić.

Otpremnina 8.000 evra

Radnici iz firmi u restrukturiranju ove godine moći će da računaju na otpremnine od maksimalnih 8.000 evra. Data je mogućnost da dobijaju 200 evra po godini staža ali nikako preko 8.000 evra. Radnik može da uzme i šest prosečnih republičkih zarada, ali samo ako ima više od 15 godina staža. Ko ide u penziju, dobija dve prosečne zarade.

Vlada je odustala od prodaje 90 kompanija koje su se nalazile na spisku 512 firmi koje su u portfoliju Agencije za privatizaciju. Uglavnom su u pitanju veterinarske stanice, banje, ali i deo firmi za koje je doneta odluka da se pripoje javnim preduzećima, poput „Srbijasa“ ili „Srbijavoda“. Razlozi za odustajanje od prodaje ovih kompanija su različite - od sudskih sporova do obaveze povraćaja nacionalizovane imovine. Najveći broj među njima čine banje.

- Privatizacija banja odložena je, jer je deo njih u sporu države sa PIO fondom. Zato je formirana Radna grupa sa zadatkom da te sporove sporazumno okonča. Ona će se baviti statusom banja koje su ponuđene na prodaju. Kada rešimo spor, nastavićemo s privatizacijom. Radna grupa ima zadatak da napravi i poseban program za privatizaciju banja, a kako se ne bi dogodilo da većina banja u prodaju ode zajedno sa izvorima lekovite vode - objašnjava ministar Sertić.

On ne isključuje mogućnost da jedan deo banja ne bude uopšte privatizovan. I deo veterinarskih stanica biće vraćen opštinskim upravama. Inače, za tridesetak veterinarskih stanica za koje je jesenas raspisan javni poziv vladalo je veliko interesovanje. Uz ulagače iz Nemačke, Austrije i Bugarske, za neke stanice zainteresovan i „MK komerc“.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.