Štampanje evra ima pozitivan efekat na Srbiju

Izvor: Beta, 18.Apr.2015, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampanje evra ima pozitivan efekat na Srbiju

BEOGRAD, 18. aprila 2015. (Beta) - Efekat upumpavanja 60 milijardi evra mesečno u evrozonu preliće se na Srbiju i potisnuti kamate naniže, izjavio je profesor ekonomije na Univerzitetu Meri u SAD Slaviša Tasić.

On je u intervjuu za novi broj Magazina Biznis rekao da će kratkorični efekat tog programa Evropske centralne banke biti pozitivan za Srbiju.

"Deo novca će se preliti u Srbiju jer će novac iz evrozone tražiti plasmane i u inostranstvu. To će povećati likvidnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i pritisnuti kamate naniže, i za državne obveznice i za privatni sektor", ocenio je Tasić.

Prema njegovim rečima, povećana tražnja iz evrozone će pozitivno delovati i na izvoz Srbije.

"Pošto se dinar spušta zajedno sa evrom, izvoznici će profitirati i od nižeg kursa prema ostalim valutama", rekao je Tasić.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.