Šta sa kreditima u švajcarcima?

Izvor: B92, 17.Jan.2013, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sa kreditima u švajcarcima?

Beograd -- U narednih 10 dana biće poznato kako će Narodna banka rešiti problem kredita u švajcarskim francima, koji korisnicima već nekoliko godina zadaju glavobolje.

Zbog rasta vrednosti švajcarske valute, rate za te kredite su se udvostručile, pa mnogi građani ne mogu da plaćaju obaveze.

Rešenje je na pomolu, a kako B92 saznaje, na njemu zajednički rade predstavnici Narodne banke, potrošača, banaka i finansijski stručnjaci.

U centralnoj banci kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da im je cilj da što pre pomognu građanima koji imaju problem u otplati kredita zbog jačanja švajcarske valute u poslednjih nekoliko godina.

Rešenje će biti kompromisno i optimalno i potvrdiće kredibilitet Narodne banke Srbije kao regulatora, ali i kredibilitet samih poslovnih banaka kao subjekata odgovornih za svoju i finansijsku stabilnost.

Zasada se razmatraju dve mogučnosti.

"Jedno od rešenja koje je ponuđeno jeste produžetak roka otplate kredita u šv frnacima, što bi klijenitma pomoglo, jer bi značajno snizilo ratu, s druge strane svaki produžetak otplate kredita znači i da se povećava ukupna suma koju će klijnet vratiti", kaže Miroslav Rebić, iz Sosijete ženeral banke

Vrednost franka je tokom krize porasla, a samim tim i suma koju građani duguju u dinarima. Tako na primer, 2008. godine, franak je vredeo 47 dinara, a sada je 94 dinara. Mesečna rata za stambeni kredit na 20 godina, čija je vrednost 2008. bila 100 hiljada franaka,ili 60 hiljada evra, je sa tadašnjih 30 hiljada dinara, porasla na sadašnjih 60 hiljada.

Drugo rešenje jeste da dug bude vraćen na nulti nivo, a da na određeni rok centralna banka zamrzne kurs švajcarca. U tom slučaju, banke bi se odrekle svoje zarade, kaže Rebić i ukazuje da je upravo nagla promena u odnosu franka i evra izazvala probleme u otplati kredita kod nas.

Glavobolje korisnicima zadaje i to što je porasla i ukupna vrednost kredita koji otplaćuju. Na primeru koji navodimo, dakle kod kredita od 62 hiljade evra, ukupna suma koju vraćaju sada iznosi 71 hiljadu evra.

Ni građani u zemljama regiona nisu bolje prošli, a rešenja koja su ponudile njihove centralne banke nisu mnogo pomogla. Preporuka za sve korisnike problematičnih kredita jeste da ne pokušavaju da prebace pozajmicu u evre.

"Pretpostavlja se da će vrednost švajcarskog franka padati iz prostog razloga što je fiksiran sa gornje strane i neće rasti više i bilo bi nezgodno da se prebaci u evro zato što bi to uradili u najskupljem trenutku", kaže Dušan Uzelac, iz Kamatica.com.

Za prevazilaženje problema bilo bi dobro, kaže Uzelac, ako postoji mogućnost da se na kratko zaustavi otplata pod ovim okolnostima i nastavi kada situacija bude povoljnija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Imate kredit u švajcarcima? Evo čemu da se nadate

Izvor: Kamatica.com, 17.Jan.2013

U narednih 10 dana biće poznato kako će Narodna banka rešiti problem kredita u švajcarskim francima, koji korisnicima već nekoliko godina zadaju glavobolje. Zbog rasta vrednosti švajcarske valute, rate za te kredite su se udvostručile, pa mnogi građani ne mogu da plaćaju obaveze..

Nastavak na Kamatica.com...

Rešenje za kredite u švajcarcima!

Izvor: RTS, 17.Jan.2013

Za desetak dana, nadležni najavljuju rešenje za lakšu otplatu stambenih kredita u švajcarcima. Neki od nezvaničnih predloga su da se krediti prebace u evro bez provizije banaka, ili da se dug reprogramira. ..Narodna banka, Udruženja banaka i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.