Šta je gurnulo Kredi svis u prvi minus od 2008.

Izvor: B92, 10.Maj.2016, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je gurnulo Kredi svis u prvi minus od 2008.

Manja aktivnost klijenata i teški tržišni uslovi "gurnuli" su švajcarsku banku Kredi Svis u neto gubitak od 302 miliona franaka (273 miliona evra).

Ovo je prvi gubitak od 2008. godine.

Druga najveća švajcarska banka, koja je usred programa velikog restrukturiranja poslovanja i preorijentisanja na privatno bankarstvo i upravljanje imovinom, uknjižila je neto profit od milijardu franaka u istom periodu prošle godine, podseća agencija Frans pres.

"U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvom tromesečju 2016. godine, a naročito u januaru i februaru, poslovali smo u jednim od najtežih tržišnih uslova ikada, zbog čega je aktivnost klijenata drastično pala", izjavio je generalni direktor banke Tiđen Tijam.

S obzirom na teške tržišne uslove, Kredi Svis je, prema rečima direktora Tijama, fokusiran na program restrukturiranja poslovanja, i ostvario je "snažan napredak" na planu smanjenja troškova i ukidanja radnih mesta.

Tijam je rekao i da je banka već realizovala više od polovine od 1,4 milijarde franaka planirane neto uštede za 2016. godinu, i da je otpustila 1.000 ljudi od 3.500 planiranih za ovu godinu.

Svetska tržišta su početkom godine bila uzdrmana strahom oko usporavanja kineske ekonomije, koja je bila ključni pokretač globalnog rasta u proteklim godinama.

Kako navodi AFP, najnoviji gubitak Kredi Svisa je niži od prognoziranog gubitka analitičara od 474 miliona franaka.

Kredi Svis je prošle godine pretrpeo neto gubitak od skoro tri milijarde franaka zbog visokih parničnih troškova i izdataka povezanih sa retrukturiranjem poslovanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Halkbank u Srbiji iz minusa u plus

Izvor: B92, 11.Maj.2016, 09:13

Beograd -- Halkbank, koji posluje pod kontrolom istoimene turske banke, zabeležio je u prvom tromesečju ove godine bruto dobit od 208,5 miliona dinara...U istom period prošle, banka je imala minus od 71,9 miliona dinara...Drastično poboljašnje rezultata došlo je kao posledica činjenice da su izostali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.