Šta dolazak kineskog investitora znači za Železaru

Izvor: RTS, 28.Nov.2015, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta dolazak kineskog investitora znači za Železaru

Jedan od najznačajnijih rezultata posete srpske delegacije Kini jeste dogovor o "Železari Smederevo". Kina je najveći svetski proizvođač i potrošač čelika, a "Hebej ajron end stil grupa" drugi proizvođač čelika u svetu.
"HBIS grupa" ima 124.000 zaposlenih i godišnje proizvede više od 47 miliona tona čelika. U Kini je jedan od najvećih investitora, a već su počeli ulaganja u novu valjaonicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << To je pokazatelj da će širiti proizvodnju i poslovanje.

Nikola Majinski, stručnjak za crnu metalurgiju, kaže da je ta kineska kompanija članica Investicionog kineskog fonda, a to je 900 milijardi dolara, što su ogromni potencijali.
"Oni su zainteresovani da budu globalni igrač koga će respektovati mnoge države, a kamoli druge kompanije", kaže Majinski.
Predstavnici, koji su pet puta bili u srpskoj čeličani, već analiziraju njeno poslovanje.
"Ono što je njih najviše interesovalo to je stanje u fabrici, kakva su nam postrojenja, kakvi su zaposleni. Ja sam lično ubeđen da su oni bili dosta informisani i pre nego što su došli. Sada su mogli da vide i na delu da su ljudi odgovorni, vredni", kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare.
Saša Čolić iz ASNS Železare kaže da je zanimljiv događaj bio vezan za visoku peć. "Kada su pregledali visoku peć išli su čak sa bocama za kiseonik do vrha visoke peći i to pokazuje njihov sistematičan pristup. Njihove analize su bile stvarno detaljne kako bi utvrdili mogućnosti Železare", kaže Čolić.
Ulaskom u "Železaru Smederevo" širili bi asortiman proizvoda za evropsko tržište, a prednost je isplativ plovni transport Dunavom.
"Interes im je da poprave svoj proizvodni program, da uđu na evropsko tržište čelika i da tu ostanu duži niz godina", kaže Majinski.
Najavljuje se da bi kinesko ulaganje u srpsku čeličanu moglo da bude oko 300 miliona evra. Pominje se i gradnja postrojenja šavnih cevi. Bio bi to isplativ posao, s obzirom na to da će se narednih godina intenzivno graditi pruge u regionu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.