Šta banke više ne mogu da rade

Izvor: Blic, 02.Dec.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta banke više ne mogu da rade

Od ponedeljka banke više neće smeti da koriste odredbu „kamatna stopa se menja u skladu s poslovnom politikom“, a svaka promena uslova kreditiranja moraće da bude ostvarena uz obostranu saglasnost klijenata i banke. U slučaju da banka želi da promeni neki od obaveznih elemenata ugovora, a korisnik nije saglasan s tom izmenom, banka neće moći jednostrano da izmeni uslove iz ugovora, ali ni da jednostrano raskine ugovor.

Banke će ubuduće imati i obavezu da ističu obaveštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o kretanju vrednosti ugovorenih promenljivih elemenata (euribor, libor, indeks) u svojim prostorijama. Novina je i da više neće biti diskriminacije prema starijim klijentima, kao što je do sada bio slučaj, jer su banke limitirale gornju starosnu granicu prilikom odobravanja zajmova. To su samo neke od odredaba Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji stupa na snagu 5. decembra, što će biti prvi zakon ove vrste u poslednjih 10 godina.

Prethodnih nedelja banke su počele da šalju obaveštenja o primeni zakona i anekse ugovora, a one koje su primenjivale promenljive kamatne stope koje nisu imale iskazane jasne elemente na osnovu kojih se menjaju kamate trenutno ih usklađuju. Ovo usklađivanje mora da bude takvo da ni u kojem slučaju ne sme da se primeni nepovoljnija kamatna stopa od one koja je prvobitno bila ugovorena. To znači da, u slučaju da je prvo bila ugovorena kamatna stopa koja je viša od one koja je u međuvremenu utvrđena naknadnim aneksom, primenjivaće se ona koja je povoljnija. Takođe, ne postoji obaveza usklađivanja tamo gde je kamatna stopa fiksna ili gde je promenljiva, ali neophodno je da budu jasno iskazani njeni elementi.

- Uz aneks ugovora ili obaveštenja o promeni kamatne stope, banka ima obavezu da korisniku kredita dostavi i novi plan otplate. Kako je usklađivanje sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga u interesu korisnika, nemojte izbegavati potpisivanje aneksa ugovora - izjavila je juče Mira Erić Jović, viceguvernerka Narodne banke Srbije.

Klijentima banaka se sugeriše da pažljivo čitaju osnovni ugovor i uporede ga s ponudom iz aneksa ugovora, s posebnim osvrtom na nominalnu stopu i to kako se ona formira. Nejasnoća ne sme biti.

- Ako smatrate da je aneks ugovora sačinjen suprotno zakonu, i dalje možete da uputite pisani prigovor finansijskoj instituciji i obaveštenje Narodnoj banci - ukazala je viceguvernerka.

Zabranjeno je i korišćenja izraza kojima se finansijska usluga označava besplatnom ako je uslovljena zaključivanjem nekog drugog ugovora ili bilo čime što predstavlja trošak za korisnika.

Banke će i ubuduće moći da reklamiraju kreditne kartice ili kredite s kamatnom stopom od nula odsto, ali samo ako naznače sve uslove po kojima se ona odobrava (korišćenje neke druge kartice ili naplaćivanje kamate posle određenog perioda). Takođe, u slučajevima kada banke primenjuju automatsko produžavanje oročenih depozita, banke će štediše morati da informišu 15 dana pre isteka roka oročenja o roku na koji se produžava ugovor, kao i o novoj kamatnoj stopi. Štediša ima pravo da ugovor raskine najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema tog obaveštenja.

Ovaj zakon neće se odnositi samo na banke već će obuhvatati i lizing kuće. Takođe, njime su predviđene veće kazne. Oni koji prekrše ovaj propis moraće da izdvoje i do 800.000 dinara.

Procedura za žalbu klijenata

Građani koji smatraju da su oštećeni prvo podnose prigovor banci ili lizing kući koje moraju na njega i da odgovore u roku od 30 dana. Uz to, obaveštavaju i Narodnu banku, koja od banke zahteva da se o prigovoru izjasni u roku od osam dana. Klijent dobija odgovor s mogućim predlogom da u sporu posreduje i NBS. Ako je prigovor bio opravdan, NBS donosi rešenje kojim nalaže otklanjanje nepravilnosti i propisuje novčanu kaznu banci. Može da propiše i dvostruku novčanu kaznu i da natera banku da postupi po zakonu.

Povezane vesti: Banke neće smeti da prodaju kredite građana uterivačima dugova Banke sebe ugrožavaju previsokim kamatama NBS: Banke, ne povećavajte kamatu u Nedelji štednje! Vlada da omogući jeftine kredite Svaki četvrti klijent ne može da plati ratu kredita

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta banke više ne mogu da rade?

Izvor: B92, 02.Dec.2011

Beograd -- Od ponedeljka banke više neće smeti da koriste odredbu "kamatna stopa se menja u skladu s poslovnom politikom"...Svaka promena uslova kreditiranja moraće da bude ostvarena uz obostranu saglasnost klijenata i banke...U slučaju da banka želi da promeni neki od obaveznih elemenata ugovora,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.