Srbija spremna da troši ruski kredit

Izvor: Vesti-online.com, 10.Okt.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spremna da troši ruski kredit

Projekti koji su bili uslov da Srbija povuče ruski kredit od 800 miliona dolara za obnovu infrastrukture su gotovi i sada je na vladama da odluče kada će se to dogoditi, izjavio je predsednik Ruske državne železnice Vladimir Jakunjin.

"Sada već imamo projekte i to znači da možemo da se obraćamo ruskoj vladi podržavajući odluke rusko-srpske međuvladine komisije o izdvajanju kredita Srbiji za razvoj i modernizaciju infrastrukture", rekao je Jakunjin.

On je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je situacija sa kreditom, koji su ranije dogovorili predsednici Rusije i Srbije, Dmitrij Medvedev i Boris Tadić, povoljna.

"Delegacija Ruskih železnica na čelu sa mojim zamenikom Aleksandrom Saltanovom je bila pre nekoliko dana u Srbiji, on se sastao sa srpskim kolegama i razmatrao dalje korake", naveo je Jakunjin.

Na pitanje kada će tačno Srbija moći da povuče taj kredit, on je istakao da je to pitanje međudržavnih odnosa.

"Dogovorili smo se čak da pomažemo Srbiji iz sredstava sopstvene kompanije da bi ti projekti mogli da se završe, za šta smo izdvojili osam miliona dolara", dodao je predsednik Ruske železnice.

Što se tiče rokova realizacije predviđenih projekata, Jakunjin kaže da ima onih koji mogu da se završe za dve do tri godine, ali da i tu sve zavisi od srpske strane.

Predviđeno je, ističe on, da u tome učestvuje i Ruska železnica, što je bio i jedan od uslova kredita, a "i srpske kolege su rekle da žele da zajednički učestvujemo u tim projektima".

Istovremeno, potvrđena je zajednička zainteresovanost obeju strana za realizaciju ostalih projekata o kojima se pregovara - pruge Beograd -Bar, železničke stanice TPS Zemun i stanice Beograd Centar (Prokop).

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.