Srbija poverilac Kosovske banke

Izvor: B92, 18.Maj.2012, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija poverilac Kosovske banke

Beograd -- Beogradski okružni sud je pre 20 godina Ljubljanskoj banci, iz koje je nastala Nova ljubljanska banka, priznalo potraživanja prema kosovskoj banci u stečaju.

Međutim, sada je srpski trgovački sud poništio pravosnažnu odluku.

To je, prema pisanju medija, učinio na osnovu zahteva Agencije za osiguranje depozita, koja vodi stečajni postupak protiv Kosovske banke.

Potraživanja iznose devet miliona evra, a pridodaju li se kamate penju se na 57 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra.

Ljubljanskoj banci je novom odlukom priznato samo potraživanje od 160 hiljada američkih dolara. Umesto Ljubljanske banke novi poverilac Kosovske banke postala je Republika Srbija.

"Odluka suda je iznenađujuća i neprihvatljiva i zbog toga smo na nju uložili žalbu", za slovenački dnevnik pojasnili su u državnom preduzeću DSU (Družba za svetovanje i upravljanje).

Potraživanja prema Kosovskoj banci nastala su početkom osamdesetih kada je Ljubljanska banka - združena banka Ljubljana, pravna prethodnica Ljubljanske banke - zajedno sa sedam jugoslovenskih banaka s Međunarodnom finansijskom korporacijom, koja posluje u okviru grupe Svetske banke, potpisala ugovor o finansijskom zajmu za malo privredu.

Prema ugovoru svaka od sedam banaka morala je Ljubljanskoj banci obezbediti sredstva za devizne depozite, dok je Ljubljanska banka sredstva plasirala u inostranstvo. Kako Kosovska banka nije uredno podmirivala svoje obaveze, podmirivala ih je Ljubljanska banka, navodi Dnevnik.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija poverilac Kosovske banke

Izvor: Lajk.ba, 18.Maj.2012

Beograd -- Beogradski okružni sud je pre 20 godina Ljubljanskoj banci, iz koje je nastala Nova ljubljanska banka, priznalo potraživanja prema kosovskoj banci u stečaju.

Nastavak na Lajk.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.