Srbija otima 4 milijarde maraka

Izvor: S media, 01.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija otima 4 milijarde maraka

S obzirom na to da je u nedelju istekao rok koji je srbijanska vlada dala preduzećima iz BiH, Hrvatske i Slovenije da regulišu status svoje imovine, Srbija će preuzeti skoro 1.000 objekata bosanskih firmi, koji su vredni čak četiri milijarde maraka, piše Dnevni avaz.

Srbijanske vlasti će tako moći slobodno da prodaju ove objekte, što otvara mogućnost za najveću posleratnu pljačku imovine naše države.

Prema spiskovima koje poseduje Spoljnotrgovinska komora >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << BiH, bosanske kompanije imaju 693 objekta u Srbiji.

No, pretpostavlja se da jedna trećina objekata u vlasništvu firmi iz BiH uopše nije evidentirana. Prema tome, veruje se da u Srbiji postoji skoro 1.000 objekata bosanskih firmi.

Zamenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović tvrdi da je otimačina imovine u Srbiji dokaz da "naši pojedini premijeri i ministri rade za interes drugih

zemalja".

Bivši član Komisije za državnu imovinu Muharem Cero smatra da bi morala biti utvrđena odgovornost onih u vlastima BiH koji nisu iskoristili mehanizme predviđene Međunarodnim sporazumom o sukcesiji radi zaštite pasivnog podbilansa države u zemljama bivše Jugoslavije.

On je mišljenja da je imovina kompanija iz BiH sada na odstrelu i da će biti predmet brojnih špekulativnih prodaja u Srbiji.

Posebno će biti na udaru imovina firmi iz Federacije BiH, jer su firme iz RS svoju imovinu zaštitile specijalnim odnosima tog entiteta sa Srbijom, ocenjuje Cero.

S druge strane, mi smo vratili imovinu Srbiji. Ako ništa drugo, sada bi trebalo uzvratiti recipročnim merama i blokirati imovinu preostalih firmi iz Srbije u BiH, rekao je on.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija preuzima imovinu BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2009

SARAJEVO - S obzirom na to da je u nedelju istekao rok koji je srpska vlada dala preduzećima iz BiH, Hrvatske i Slovenije da regulišu status svoje imovine, Srbija će preuzeti skoro 1.000 objekata BiH firmi, koji su vredni čak četiri milijarde maraka, piše Dnevni avaz...Srpske vlasti će tako moći...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbiji pripala preduzeća iz Federacije BiH

Izvor: RTS, 01.Jun.2009

BiH nije ispoštovala rok koji je Srbija dala preduzećima da regulišu status svoje imovine. Od danas srpske vlasti mogu da prodaju objekte koji su u vlasništvu Federacije BiH, piše "Dnevni avaz". Slovenija i Hrvatska se zaštitile...Vlasti BiH nisu reagovale na rok koji je Srbija dala preduzećima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.