Srbija hoće auto-put, oni da odrede rutu

Izvor: B92, 29.Mar.2017, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija hoće auto-put, oni da odrede rutu"

Beograd -- Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je će u narednih godinu i po dana početi rekonstrukcija više od 10 graničnih prelaza sa BiH.

Ona je novinarima rekla da će radove po pola finansirati BiH i Srbija.

Prema njenim rečima, cilj je da se smanji čekanje robe na graničnim prelazima sa zemljama regiona u železničkom i putnom transportu.

Rekla je da su u toku razgovori sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom o smanjenju carinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procedura.

"Sa BiH to će biti postignuto završetkom mosta Ljubovija-Bratunac, koji je planiran u novembru, gde će biti jedan zajednički granični prelaz", rekla je Mihajlović.

Dodala je da se Crnom Gorom takođe radi na zajedničkom graničnom prelazu.

"Cilj je da čekanje robe na granicama bude što kraće", rekla je Mihajlović pre početka foruma o koridorima kao razvojnoj šansi Srbije i regiona.

Mihajlović je najavila i da će na samitu premijera zapadnog Balkana u Trstu 12. jula razgovarati o finansiranju regionalnih infrastrukturnih projekata, kao i da Srbija želi da se auto-putem poveže sa Sarajevom i Prištinom.

"Naši odnosi sa BiH su veoma intenzivni, odluka Srbije je jasna - želimo da gradimo auto-put ka Sarajevu, a BiH treba da odredi rutu. Mi nemamo ništa protiv da se ponudi nekoliko varijanti pa da vidimo koja je ekonomski najisplativija", naglasila je Mihajlović.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter rekao je da modernizacija pruge Beograd-Budimpešta teče po planu i dodao da će za Mađarsku biti od velikog značaja izgradnja Koridora 11.

On je rekao da je Mađarska zainteresovana da učestvuje u izgradnji Fruškogorskog koridora, finansijski ili kroz izvođenje radova.

"Uskoro se očekuju razgovori o detaljima tog projekta", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ova godina će biti veoma intenzivna u bilateralnim odnosima dve zemlje i izgradnji infrastrukture.

Pinter je naglasio i da Mađarska podržava Srbiju u evropskim integracijama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.