Srbija: Izgubili 98 fabrika i 150 mlrd. EUR

Izvor: BKTV News, 10.Apr.2012, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Izgubili 98 fabrika i 150 mlrd. EUR

Čak 98 velikih fabrika sa zaokruženim ciklusom proizvodnje, od kojih je svaka zapošljavala najmanje 5.000 radnika, jednostavno je prethodnih godina nestalo.
Industrija je pre dve decenije činila 30 odsto srpske privrede, pre 10 godina - 18 odsto, a danas jedva oko 13.
Godine 1989, koja se obično uzima kao reper jer je bila poslednja razvojna, u industriji je radilo gotovo milion osoba.
Da bi Srbija dostigla tadašnju proizvodnju, potrebno je, prema procenama ekonomista, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od nekoliko procenata, celih 30 godina. Srbija je propašću proizvodnih kapaciteta izgubila oko 150 milijardi evra potencijalnog BDP-a.
Umesto osmišljenog ulaganja u tehnološki razvoj i dalje širenje, uz nestajanje samo onih firmi koje nisu imale šanse da opstanu kod nas je radila 'velika metla“, iza koje su nicali tržni centri, uvozni lobiji, poslovne zgrade.
Da smo izabrali model razvoja Češke ili Slovačke, kaže dr Ljubodrag Savić, imali bismo snažnu domaću industriju i mnogo više stope rasta BDP, a ovako, danas imamo vrlo ruiniranu privredu s previše problema za jednu malu zemlju kao što je naša.
'Umesto održavanja makroekonomske stabilnosti po svaku cenu, u fokusu nove ekonomske politike mora biti proizvodnja, izvoz i zaposlenost. Rast ova tri ključna parametra mora se podsticati merama države i centralne banke, poštujući princip da svaka subvencija ima smisla ako doprinosi ostvarenju ova tri cilja', ocena je dr Savića, šefa Katedre za ekonomiku industrije na Ekonomskom fakultetu.
Ako Srbija nastavi da se razvija po starom modelu, procena je struke, sredstava za investicije svakako neće biti. Istovremeno, poslovna klima je takva da je mali broj preduzeća proizvode prilagodio standardima i vrednostima razvijenih tržišta.
'Srbiji nedostaju kreativne ideje, dobri projekti i liderstvo da se programi sprovedu. U svetu važi pravilo: dobar projekat će naći kapital, kojeg ima, ali se mora stvoriti dobar poslovni ambijet, kojeg nema; mora se izgraditi poverenje da investitori neće biti prevareni; i mora se eliminisati korupcija. Uz te preduslove, moguće je pokrenuti niz malih preduzeća, privući strani kapital i smanjiti nezaposlenost', kaže dr Nebojša Savić, profesor FEFA.
Proces buduće reindustrijalizacije neće biti lako sprovesti jer smo previše vremena utrošili na sporadične reforme, koje nisu dale očekivane rezultate. Srbija ima udeo industrije u BDP od oko 20 odsto i po ovom pokazatelju se nalazi na 138. od 215 mesta u svetu. Imamo primetno manji udeo industrije u odnosu na svetski i evropski prosek.
'Srbija ima dobrih potencijala za razvoj čitavog niza industrijskih grana. Značajan segment za razvoj pruža poljoprivredna proizvodnja, zatim i automobilska industrija može biti istinska šansa, pa onda hemijska industrija, proizvodnja mašina i aparata, tekstilna i elektronska industrija su takođe grane čiji razvoj u narednom periodu može biti znatno ubrzan merama nove industrijske politike', smatra dr Ljubodrag Savić.
Pored praktično ostvarive i jasne strategije unapređenja tradicionalnih industrijskih grana, prema mišljenju dr Nebojše Savića, treba „razvijati niz potpuno novih industrija koje se temelje na obrazovanju i znanju, poput komunikacionih tehnologija i kreativnih kulturnih industrija, koje su sada pravi hit u svetu“.
Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija ulazi u recesiju i drugu krizu?

Izvor: TvojPortal.com, 11.Apr.2012, 10:23

Izvor:dnevnik.rs  Srbija je na korak od ulaska u novi recesiju, a ako se nešto hitno ne promeni, sva uveravanja da ćemo ove godine imati kakav-takav rast bruto domaćeg proizvoda pašće u vodu.. Analitičari Hipo Alpe-Adrija grupe prognozirali su još u svojoj martovskoj analizi da se može...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.