Šoškić: Društveni konsenzus za izlazak iz krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2012, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Društveni konsenzus za izlazak iz krize

BEOGRAD -

Privredni i finansijski problemi Srbije su vrlo ozbiljni i iz njih može da se izađe samo odgovornim i dugotrajnim naporom svih državnih organa i uz društveni konsenzus, ocenio je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Šoškić je u autorskom tekstu u dnevnom listu "Politika" naveo da je odmah potrebno sprovesti fiskalnu konsolidaciju uz zaustavljanje daljeg rasta javnog duga i aktiviranje aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Potrebno je obezbediti jedinstvenu i lako dostupnu efektivnu zaštitu socijalno najugroženijih građana tokom reformi", naveo je Šoškić i dodao da je nužno, bez odlaganja, započeti temeljnu racionalizaciju ukupnog javog sektora u Srbiji.

Šoškić je ocenio da je potrebno iskorenjivanje korupcije, posebno one koja predstavlja krađu novca države, odnosno građana kao poreskih obveznika.

"Sprovesti jasnu i odgovornu strategiju državnog vlasništva u bankama i drugim finansijskim institucijama, kako bi se smanjili rizici da državne finansijske institucije eventualno neodgovornim poslovanjem izazivaju finansijsku nestabilnost i nepotreban trošak za poreske obveznike, odnosno budžet zemlje", predložio je Šoškić.

Kako je naveo, neophodna je aktivna politika "dinarizacije" odnosno smanjivanje "evroizacije" na čemu treba da rade svi državni organi, uz konsenzus sa privredom, bankama i sindikatima, radi smanjivanja valutnog rizika koji sada podnose i građani, i privreda, i država.

Šoškić smatra da je potrebno stvaranje prostora u budžetu za javne investicije u infrastukturu, garancije za podsticanje izvozne industrije i poljoprivrede na tržišnim osnovama.

Neophodan je pravni sistem koji efikasno u kratkom roku i nedvosmisleno štiti ugovor i svojinu, ukazao je guverner NBS.

Kako je zaključio, "privredni i finansijski problemi Srbije su ozbiljni, a poslednje što treba je to da ne razumemo uzrok i posledice i ne vidimo ispravna rešenja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Hitno reforme, uz zaštitu ugroženih građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jul.2012

Privredni i finansijski problemi Srbije su vrlo ozbiljni i iz njih može da se izađe samo odgovornim i dugotrajnim naporom svih državnih organa i uz društevni konsenzus, ocenio je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dejan Šoškić: Društveni konsenzus za izlazak iz krize

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Jul.2012

BEOGRAD - "Potrebno je obezbediti jedinstvenu i lako dostupnu efektivnu zaštitu socijalno najugroženijih gradjana tokom reformi".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Pet zahteva za novu vladu

Izvor: Blic, 27.Jul.2012, 03:10

Pet stvari sa kojima nova vlada mora prvo da se obračuna, pet problema s kojima, po “Blicu”, premijer Ivica Dačića i njegovih 18 saradnika za ovalnim stolom iz Nemanjine 11 moraju odmah da se obračunaju jesu: pod jedan - korupcija, pod dva - korupcija, pod tri - korupcija, pod četiri - korupcija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.