Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soroš: Dužnička kriza može da uništi finansijski sistem

BERLIN -

Američki milijarder Džordž Soroš i stotinjak bivših evropskih zvaničnika i ekonomista objavili su otvoreno pismo kojim upozoravaju da bi dužnička kriza u evrozoni mogla da uništi svetski finansijski sistem.

"Evro nije ni izbliza savršen. To je pokazala aktuelna kriza", navodi se u pismu ove grupe, koja je sebe nazvala "zabrinuti Evropljani", objavljenom u nemačkom dnevnom listu "Handelsblat", prenela je agencija AP.

"Da bi rešili taj problem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba da istražimo slabosti njegovih temelja, umesto da dopustimo da on ugrozi, pa čak i uništi, globalni finansijski sistem", ističe se u pismu.

Grupa na čelu sa Sorošem pozvala je vlade da osnuju instituciju koja će moći da obezbeđuje likvidnost za čitavu evrozonu, i apelovala na ojačanje kontrole finansijskog tržišta i reviziju strategije privrednog rasta Evropske unije.

Pismo su, između ostalih, potpisali bivši nemački ministar finansija Hans Ajhel, bivši francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner, nekadašnji komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Pedro Solbes, kao i cenjeni ekonomisti kao što su Čarls Gudhart iz Velike Britanije i Peter Bofinger iz Nemačke.

Budžetski deficit Grčke porastao u devet meseci

Grčko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je budžetski deficit u devet meseci zaključno sa septembrom porastao na nešto iznad 15 odsto bruto domaćeg proizvoda na godišnjem nivou.

U saopštenju se navodi da je deficit između januara i septembra iznosio 19,16 milijardi evra prema 16,65 milijardi evra iz istog perioda lani, ali je iznos ipak nešto niži od revidirane prognoze od 19,24 milijarde evra, prenela je agencija AP.

Ministarstvo je navelo da su ostvareni prihodi ispod očekivanja zbog toga što je recesija dublja nego što se prvobitno procenjivalo.

Ti podaci se odnose na deficit državnog budžeta, što ne obuhvata potrošnju na nekim poljima, i Evropska unija ih ne koristi za procenu napretka grčkih reformi finansijskog sistema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Soroš: Kriza evra moze da uništi svetski finansijski sistem

Izvor: Economy.rs, 12.Okt.2011

Američki milijarder DŽordž Soroš i stotinjak bivših evropskih zvaničnika i ekonomista objavilo je danas otvoreno pismo kojim upozoravaju da bi dužnička kriza u evrozoni mogla da uništi svetski finansijski sistem.

Nastavak na Economy.rs...

Soroš: Kriza evra trese čitav svet

Izvor: B92, 12.Okt.2011

Berlin -- Američki milijarder Džordž Soroš i stotinjak evropskih zvaničnika i ekonomista upozoravaju da bi dužnička kriza mogla da uništi svetski finansijski sistem..."Evro nije ni izbliza savršen. To je pokazala aktuelna kriza", navodi se u otvorenom pismu ove grupe, koja je sebe nazvala "zabrinuti...

Nastavak na B92...

Soroš: Kriza ruši svet

Izvor: S media, 12.Okt.2011

Američki milijarder Džordž Soroš i stotinjak evropskih zvaničnika i ekonomista upozoravaju da bi dužnička kriza mogla da uništi svetski finansijski sistem. .."Evro nije ni izbliza savršen. To je pokazala aktuelna kriza", navodi se u pismu ove grupe, koja je sebe nazvala "zabrinuti Evropljani",...

Nastavak na S media...

Soroš: Kriza evra može da uništi svjetski finansijski sistem

Izvor: TrazimKredit.com, 12.Okt.2011

BRISEL, Milijarder Džordž Soroš i stotinjak bivših evropskih zvaničnika i ekonomista objavilo je danas otvoreno pismo kojim upozoravaju da bi dužnička kriza u zoni evra mogla da uništi svjetski finansijski sistem.

Nastavak na TrazimKredit.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.