Sneg ne pita osiguranje šta je stablo, a šta plod

Izvor: B92, 21.Apr.2017, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg ne pita osiguranje šta je stablo, a šta plod

Osiguravajuće kuće polise za štetu na voću nastalu od mraza izdaju uglavnom do 15. februara ili 1. marta.

Tada poljoprivrednici nisu sigurni ni da li će imati rod, jer je jagodičasto voće u cvetu. Osiguranje od snega uglavnom se izdaje za štetu na stablu, što je opet problem proizvođačima malina i jagoda, gde je na udaru najčešće plod.

Ledeni vetar sa Cera zadaje završni udarac voću u Pocerini. Sneg u aprilu najveću štetu naneo je jagodama. Kod Predraga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bajića iz Krivaje već su rumene, pa je planirao u maju da ih bere. Ali sneg i mraz poremetili su plan.

Od grada je osigurao samo žitarice. Nije ni slutio da bi u aprilu mogao pasti sneg na voće.

Kod Dragana Gligorića šteta je između 10 i 20 posto. Dva hektara jagoda osigurao je od grada, ali pošto je bilo lepo vreme, ništa nije ukazivalo da bi moglo doći do smrzavanja u aprilu.

A upravo mart, ili polovina februara su rokovi do kojih osiguravajuće kuće izdaju polise za štetu od mraza.

Izdaju se i polise za sneg, ali samo za štetu na stablima, što ograničava proizvođače jagodičastog voća.

Međutim, u tom periodu kod jagodičastog voća tek počinje da se stvara plod, pa se poljoprivrednici uglavnom ne odlučuju da osiguraju nešto za šta nisu sigurni ni da će da rodi. A mraz i sneg izgleda više ne biraju ni vreme ni mesto.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VAPAJ POLJOPRIVREDNIKA nebo ne čuje: Nema osiguranja od MRAZA U APRILU! Procenjujemo ŠTETU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2017

Polise za štetu od mraza izdaju se do 15. februara ili 1. marta..Osiguravajuće kuće polise za štetu na voću nastalu od mraza izdaju uglavnom do 15. februara ili 1. marta...Tada poljoprivrednici nisu sigurni ni da li će imati rod, jer je jagodičasto voće u cvetu. Osiguranje od snega uglavnom se...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.