Izvor: RTS, 17.Jun.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci žele da ulažu u Kragujevac

Tvornica vozila "Maribor" razmatra mogućnost da u Kragujevcu izgradi novu fabriku autobusa, najavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je Tvornica vozila u Mariboru zainteresovana da u Kragujevcu izgradi potpuno novu fabriku autobusa, na hibridni pogon, gde bi za početak bilo zaposleno oko 250 radnika.

Ti autobusi bi koristili zemni gas ili struju zajedno sa dizelom gorivom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je ekološki čisto i aktuelni trend u Evropi, rekao je Dinkić prilikom posete TVM-u i Hermes Softlabu u Mariboru.

"Naravno, Vlada Srbije je izrazila spremnost da podrži ovakvu investiciju, posebno imajući u vidu što bi ona angažovala i domaće dobavljače kompomenti i što bi najveći deo te proizvodnje bio namenjen izvozu", rekao je ministar ekonomije.

Preneo je da su slovenački privrednici zainteresovani za izvoz na tržište Ruske Federacije i Belorusije, s kojima Srbija već ima sklopljen Sporazum o slobodnoj trgovini.

Dinkić sa delegacijom Ministarstva ekonomije i srpskim privrednicima boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji, gde je razgovarao s ministrom ekonomije Matejom Lahovnikom o privrednoj saradnji dve zemlje.

Lahovnik je rekao da je sa oko 1,7 milijardi evra direktni investicija, Srbija na prvom mestu kao destinacija u koju investiraju slovenački biznismeni u inostransvu.

Izneo je podatak da je sa oko 1,1 milijardi evra trgovinske razmene, Srbija na 10. mestu među spoljno-trgovinskim partnerima Slovenije.

Dinkić je poželeo dobrodošlicu slovenačkim investitorima i naveo da u Srbiji trenutno posluje oko 500 slovenačkih firmi.

Delegacija Srbije učestvovala je i na Investicionoj konferenciji u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani, kojoj su prisustvovali privrednici iz Srbije i Slovenije, kao i predstavnici srpske Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza i Javne agencije Slovenije za preduzetništvo i strane investicije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenci hoće da grade fabriku autobusa u Srbiji

Izvor: Mondo, 17.Jun.2009

Tvornica vozila "Maribor"zainteresovana je da u Kragujevcu izgradi novu fabriku autobusa, najavio je danas ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić.

Nastavak na Mondo...

Dinkić: Slovenci žele da izgrade fabriku autobusa u Srbiji

Izvor: NaDlanu.com, 17.Jun.2009

MARIBOR, 17. juna 2009. (Beta) - Fabrika vozila "Maribor" zainteresovana je da u Kragujevcu izgradi novu fabriku autobusa, najavio je u sredu ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić. On je prilikom posete fabrici u Mariboru kazao da bi ti autobusi bili na hibridni pogon, odnosno da bi koristili električnu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Slovenci žele da izgrade fabriku autobusa u Srbiji

Izvor: Capital.ba, 17.Jun.2009

MARIBOR, Fabrika vozila Maribor zainteresovana je da u Kragujevcu izgradi novu fabriku autobusa, najavio je danas ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić. On je prilikom posJete fabrici u Mariboru kazao da bi ti autobusi bili na hibridni pogon, odnosno da bi koristili električnu energiju ili gas,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.