Slovaci grade mlekaru u Rekovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2017, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovaci grade mlekaru u Rekovcu

Slovačka mlekara "Koliba" planira da izgradi fabriku za preradu ovčjeg i kozjeg mleka u opštini Rekovac. Krajem meseca očekuje se i dolazak slovačkih investitora koji će označiti i početnu fazu realizacije samog projekta. Izgradnjom fabrike obezbediće se siguran plasman ovčjeg i kozjeg mleka, a to će doprineti i razvoju stočarstva u ovom delu Šumadije.

Sve više poljoprivrednih proizvođača u Levačkom kraju preorijentiše se na stočarsku proizvodnju. Razlog je izgradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fabrike za preradu kozjeg i ovčjeg mleka u Rekovcu koja će biti i otkupni centar svim proizvođačima. Trenutno se radi i na povećanju kapaciteta farmi kako bi se podmirila proizvodnja buduće fabrike.

"Mi sada imamo negde oko 20 000 ovaca što je negde oko 10 000 umatičenih i imamo negde oko 2 500 koza, od toga imamo više od 1000 matičnih. Da bi ova fabrika mogla da funkcioniše normalno treba negde oko 80 000 ovaca i negde oko 30 000 do 40 000 koza", rekao je Slavoljub Vuletić, predsednik udruženja odgajivača ovaca i koza ,,Zlatno runo".

Nenad Kolaković po zanimanju veterinar, odlučio je da ostane i živi na selu i u proizvodnji kozjeg i ovčjeg mleka vidi šansu za razvoj svog kraja.

"Dao sam državni ispit, sve sam završio što je trebalo ali posao nikako da nađem i zbog toga sam rešio da se opredelim, kao mlad čovek na selu za uzgoj ovaca i koza u ovom mom kraju i delu Šumadije", naglasio je Nenad.

Fabrika za preradu ovčjeg i kozjeg mleka velika je šansa i za samu opštinu Rekovac koja ima veliki problem sa depopulacijom stanovništva i odlaskom mladih.

"Zainteresovanost je velika, čak vam mogu reći da je više ljudi zainteresovano da kupe sami ovce i koze i da proizvode mleko nego da rade u samom pogonu u fabrici ali naravno imamo mi mnogo zainteresovanih i za jedno i za drugo, tako da sa nestrpljenjem očekujemo krajem meseca da nam dođe delegacija i da te pregovore finalizujemo", rekao je Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac.

U početku fabrici će biti potrebno 1000 litara dnevno ovčjeg i kozjeg mleka a vremenom planiraju da povećaju kapacitete i na 10 000 litara. Pored prerade mleka u planu je i prerada mesa kao i otkupni centar za preradu vune.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.