Skuplja struja, uskoro i hleb i meso

Izvor: Blic, 28.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplja struja, uskoro i hleb i meso

Vlada Srbije usvojila je juče odluku o poskupljenju struje za 7,6 odsto u proseku, ali će za domaćinstva struja poskupeti 3,6 odsto.



Struja će poskupeti sutra, 1.marta, kada će početi i primena novog tarifnog sistema. Građani mogu očekivati i drugačije račune na struju, u kojima će nove stavke biti naknada za merno mesto, obračunska snaga i aktivna energije.

Naknada za merno mesto trebalo bi da bude oko 90 dinara. Obračunska snaga se i do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obračunavala ali će sada biti data mogućnost da kupac sam bira kolika će biti. Inače, što je više aparata odjednom uključeno, to će i obračunska snaga biti veća. Novim sistemom je predviđeno da bude 11,4 kilovata, što je ocenjeno kao dovoljno za nesmetan istovremeni rad uređaja. Za ovu osnovnu obračunsku snagu plaćaće se oko 250 dinara mesečno, ali će u zavisnosti od toga koliko kupci budu zahtevali ona moći da bude manja ili veća.

Za proteklih desetak dana, brašno je u Srbiji dostiglo cenu od 34 do 37 dinara. Zato u Uniji privatnih pekara ne isključuju mogućnost da u skorije vreme, u naredne dve nedelje poskupi i hleb.

– Kod privatnih pekara vekna se trenutno prodaje po ceni od 33 do 35 dinara. Cene se formiraju slobodno. Svaki pekar će zavisno od lokacije i poslovne politike odlučiti da li da od brašna pravi hleb ili kifle i po kojoj ceni će da ih prodaje. Ja ipak očekujem da će hleb kod privatnika poskupeti i da će se prodavati po ceni između 35 i 40 dinara, kaže za „Blic" Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara.

Kada je reč o mesu, Momir Jovanović, predsednik grupacije mesne industrije pri Privrednoj komori Srbije, za „Blic" navodi da bi sadašnje cene trebalo da se zadrže „bar nekoliko narednih nedelja". Prema njegovim rečima situacija u stočarstvu, naročito svinjarstvu veoma je teška zbog lanjske sušne godine i skupog kukuruza.

– Sadašnja cena mesnatih svinja, 100 do 110 dinara po kilogramu manja je od cene koštanja, za oko 10 odsto. Za očekivati je da se otkupna cena pa i cena u prodavnicama poveća za tih 10 procenata, navodi Jovanović i dodaje da bi, za razliku od svinjskog, cena junećeg mesa trebalo da ostane na sadašnjem nivou.

Da li stiže jeftinije ulje iz uvoza

Odluku o interventnom, bescarinskom uvozu ulja Vlada Srbije donela je krajem novembra prošle godine zbog najave domaćih proizvođača da će ulje opet poskupeti. Zahtev za uvoz, posle ove odluke, podnele su samo dve firme – „Vestern slajn" biznismena Radoslava Sekulića i „Veleks sport". Firma „Veleks sport" nije imala potpunu dokumentaciju, dok je firma „Vestern slajn" dobila od Ministarstva finansija dozvolu za uvoz 10.000 tona ulja, bez plaćanja carine. U prodavnicama „Maksija", „Mini Maksija" i „Ce marketa" treba da se pojave uvozna ulja po ceni ne većoj od 95 dinara, što je za 15 do 20 dinara manje od sadašnje cene ulja.

Međutim, kada će tačno jeftinije ulje stići u prodavnice kao i odakle će biti uvezeno juče nismo uspeli da saznamo. U kompaniji „Vestern Slajn" rečeno nam je da Radoslav Sekulić juče nije bio u firmi i da će više detalja o uvozu ulja moći da saopšte tek u ponedeljak. Ni u Ministarstvu trgovine juče nisu imali informaciju kada će se ulje naći u prodaji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Od sutra skuplja struja

Izvor: B92, 29.Feb.2008, 14:37

Beograd -- Struja će od sutra biti skuplja u proseku za 7,6 odsto, odlučila je Vlada Srbije... Kako je saopšteno, struja će za domaćinstva poskupeti 3,6 odsto, a cena za ostale potrošače povećavaće se sa povećanjem potrošnje. Poskupljenje struje dolazi u trenutku kada evro postiže najvišu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.