Skoči evro, skočiše i cene

Izvor: B92, 15.Jun.2013, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoči evro, skočiše i cene

Beograd -- Potrošače u Srbiji očekuje novi talas poskupljenja zbog slabljenja dinara prema evru, a prema procenama stručnjaka cene bi mogle da skoče i do 10 odsto.

Kako piše Blic, dok se domaći proizvođači, svesni slabe kupovne moći stanovništva, i dalje opiru podizanju cena, cene uvoznih proizvoda već su počele da skaču, a i na jeftinije voće i povrće građani Srbije moraće još malo da pričekaju, iako je već sredina juna.

Novi, veći cenovnici stigli su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u trgovinske lance pre desetak dana, kada je dinar još bio u uzlaznoj putanji - 1,1 odsto, jači nego na početku godine.

Kućna hemija, kozmetika i pivo poskupeli su tada od tri do osam odsto. Posle naglog urušavanja vrednosti domaće valute i njenog pada od 2,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, kupci za zebnjom očekuju nova poskupljenja, a ono što ih još više plaši je neminovno poskupljenje početkom jula, kada dođe do dugo najavljivanog rasta cene struje.

“Promena kursa evra utiče na rast cena proizvoda, pre svega onih koji se uvoze, kao što su bela tehnika, konditorski proizvodi, hemija i drugi. Problem je što su cene u Srbiji već znatno povećane. U poslednje tri godine hrana je poskupela više od 30 odsto, a promet robe i kupovna moć građana svakog meseca sve su slabiji” smatra Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS).

Ona objašnjava da će cene rasti ne samo zbog nestabilnog kursa evra, već i zbog nedostatka konkurencije i monopola na tržištu zbog kojih trgovci ne žele i ne moraju da se odreknu visokih marži.

Uvoznici smatraju objašnjavaju da će cene proizvoda koji nam stižu iz inostranstva porasti onoliko koliko dinar padne, a nove kalkulacije prvi će napraviti dobavljači kućnih aparata, tehničke robe, hemije i garderobe, a u trgovinskim lancima kao najveće poskupljenje ističu 10 odsto veću cenu pelena.

“Cena robe zavisi od kursa evra u momentu carinjenja, pa će roba iz novih pošiljaka koje nam stižu ovih dana morati da bude nešto skuplja, jer su nam veći i troškovi nabavke. Proizvođači veći deo repromaterijala nabavljaju u stranoj valuti, a i kreditna zaduženja povezana su s evrom, pa je prosto nemoguće izbeći poskupljenja” objašnjava Mitar Mirković, menadžer prodavnice odeće, prenosi Blic.

Trgovci i proizvođači odreagovali su na smanjenu potrošnju mesa i kupovinu mesa, pa su cene junetine, svinjetine i piletine pale u odnosu na prošlu godinu. Stručnjaci upozoravaju da će se i to uskoro promeniti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skoči evro, skočiše i cene

Izvor: B92, 15.Jun.2013

Beograd -- Potrošače u Srbiji očekuje novi talas poskupljenja zbog slabljenja dinara prema evru, a prema procenama stručnjaka cene bi mogle da skoče i do 10 odsto...Kako piše Blic, dok se domaći proizvođači, svesni slabe kupovne moći stanovništva, i dalje opiru podizanju cena, cene uvoznih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.