Sertić: Privatizacija je gotova, država ne pomaže preduzeća

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2016, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić: Privatizacija je gotova, država ne pomaže preduzeća

V.d. direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić rekao je u Novom danu da je proces privatizacije u Srbiji završen i da država više ne daje dotacije nijednom preduzeću.

"Proces privatizacije u Srbiji je završen. Mi smo imali 2014. godine 556 preduzeća, od kojih je ogroman broj dobijao podsticaje od države i dugovali su ogromna sredstva. Preko 400 preduzeća je rešeno, najčešće stečajem. Jedan deo radnika je dobio otpremnine i otišao, drugi je prešao u ove kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koje mogu da rade", kaže Sertić.

Dodaje da se oko toga stvarala veća politička tenzija nego što je to bilo potrebno.

"Mi danas govorimo o 10-15 preduzeća koja treba da budu prodata. To je pitanje kako ćemo prodavati. Jedno je Telekom, drugo je Galenika. Ta preduzeća funkcionišu. Nijedno preduzeće ne dobija dotaciju od države i svi su na tržištu. Ova preduzeća, Sud vrši monitoring nad njihovim radom.  Prvog dana kada nešto ne budu platili svoju obavezu, oni će otići u stečaj. Država nema problem da cure sredstva ka tim preduzećima. U samo završnici smo privatizacije", kaže Sertić.

"Strane investicije preduslov za razvoj"

Sertić kaže da uvek možemo da kažemo da dovođenje stranih investitora narušava domaću konkurenciju, ali da mi te investitore želimo.

"Nama to jeste interes. Svaka zemlja je mala da bi obezbedila dugoročni rast, svaka zemlja se bori da dovede strane investicije. One jesu preduslov razvoja ekonomije. Važno nam je da stvorimo ambijent, transparentan, jasan, da znate kakve ugovore dobijate i da imate stalnu komunikaciju sa domaćom privredom", kaže Sertić.

"Vlada je donela odluku da Branabić će voditi kompletan IT sektor, u smislu podsticaja za IT industriju", kaže Sertić.

Savet za ekonomski razvoj je dao preporuku ministarstvu privrede da dodeli subvenciju od 1,6 miliona evra za stranu kompaniju Endava.

Predstavnici srpskog IT sektora upozoravaju ministra privrede Srbije da subvencionisanje stranih kompanija u toj oblasti predstavlja opasnost po domaće firme.

"Mi ne možemo da odbijemo kompaniju. Ovde se desilo da je IT industrija podigla svoj glas, i rekla zašto dajete podsticaje kompaniji koja će napraviti konkurenciju. To se svuda dešava, IT je samo glasniji. To se dešavalo i u drugim industrijama i to se rešavalo", kaže Sertić.

Dodaje da će imati još jedan sastanak sa tom kompanijom.

"Ovde je problem da li ima dovoljno stručnjaka u Beogradu. To jeste važno, zato smo uzeli u razmatranje sve podatke. Nama nije interes da ugrozimo IT industriju", kaže Sertić.

"Biznis u bazenu konkurencije"

Ne možete privredu opisati formulara i pravnim rečnikom, objašnjava Sertić.

"Biznis je inače u bazenu koji se zove konkurencija, otvoreno tržište. Nemamo više prepreke. Imamo u raznim oblastima probleme, jer nismo bili spremni na otvoreno tržište", kaže Sertić.

"Kada govorimo o davanju subvencija - do kraja godine ćemo dobiti od Svetske banke jasne i precizne uslove pod kojim treba da se razvija izvoz, ali i subvencije kompanijama", kaže Sertić.

Dodaje da sve zemlje EU daju podsticaje investitorima, i da često plaćaju i više po radnom mestu nego što je to Srbija činila.

"To nije politika, nego matematika. Ne postoji zemlja EU koja ne daje podsticaje za donošenja stranih investicija. Daju više od 10.000 evra. Svi se borimo za to. Nije to jedini način, nećete vi nikoga dobiti parama. Vaša zemlja mora da bude stabilna", kaže Sertić.

Dodaje da je zadatak Razvojne agencije između ostalog da pomognem i stranim investitorima, ali i domaćim malim i srednjim preduzećima.

Sertić kaže da se vide pomaci u lokalnoj samoupravi.

"Beograd, Novi Sad, Niš, odlazite sada u lokalne samouprave koje znaju kako da funkcionišu, znaju kako da rešavaju probleme", kaže Sertić.

Kaže da je namenjeno 16 milijardi dinara za podršku domaćoj privredi, od kojih je 10 već dodeljeno.

"Nama je potrebno preduzetničko znanje od osnovne škole. Danas mi nemamo to. Sistem obrazovanja nam ne pruža to. U redovnom školstvu ne učite kako da otvorite firmu, kako da fukcioništete u tom sistemu", kaže Sertić.

"Nismo našli zajednički jezik sa Kamarašom"

Glavni menadžer Železare Smederevo, Peter Kamaraš, izjavio je da je ugovor o menadžmentu nezakonito raskinut a da je rad u potpunosti kontrolisala Vlada i vi kao ministar.

"Ugovor je raskinut pošto nisu ispoštovali elementarne uslove", kaže Sertić.

Dodaje da je državi od početka bio cilj da se Železara proda.

"Kamaraš je u početku rada učinio velike korake, ali desila se krupna stvar. U martu 2014. godine imali ste veliki poremećaj na tržištu. Cela EU je bila pogođena ogromnom krizom čelika. Tada sve cene padaju, ceo operativni plan se ruši. Imali smo kontrolne tačke, unutar ugovora o menadžmentu. Onog momenta kada smo shvatili da u tom procesu država ne kontroliše stvari, mi smo ušli u razgovor sa Kamarašom. Nismo našli zajednički jezik, mi smo odlučili da raskinemo ugovor sa njim", kaže Sertić.

Poverenik za informacije od javnog značaja tražio je da se objavi ugovor o profesionalnom menadžementu u Železari.

"Imate zakon o zaštiti konkurencije, komisija je dozvolila da se taj ugovor ne objavi. Zakon smo preuzeli od EU. Mi bez saglasnosti druge strane i Petra Kamaraša nismo smeli da objavimo taj ugovor. Sve je pravno čisto", kaže Sertić.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.