Samo dva srpska preduzeća imaju izvoz veći od 100 miliona evra

Izvor: Blic, 08.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo dva srpska preduzeća imaju izvoz veći od 100 miliona evra

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da Srbija ima lošu situaciju u pogledu izvoza, jer i pored izvesnog porasta poslednjih godina, samo dva preduzeća imaju godišnji izvoz veći od sto miliona evra.



Đelić je, na predstavljanju Nacrta strategije za povećanje izvoza do 2011. godine u Privrednoj komori Srbije, rekao da samo šest preduzeća ima izvoz veći od 50 miliona evra, a 300 jedva po milion. On je ukazao da Srbija ima izvoz od 870 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po glavi stanovnika, što je 11 puta manje od Slovenije i 2,3 puta manje od Hrvatske.

Đelić je ukazao da je spoljno-trgovinski deficit stabilan i iznosi 28 odsto bruto društvenog proizvoda, ali da zabrinjava deficit platnog bilansa, koji iznosi 17,6 odsto bruto društvenog proizvoda. On je napomenuo da problemi izvoznika nisu visoko pozicionirani i ponovo pozvao izvoznike iz svih sektora u zemlji da se udruže kako bi se popravio spoljnotrogovinski deficit, koji je najlošiji u Evropi.

Potredsednik vlade je najavio da će država određenim merama, a pre svega povoljnijim kreditima, nastojati da što više podstiče izvoz. U planu je da se narednih godina izvoz godišnje povećava po stopi od 25 odsto, s tim što bi se učešće finalnih proizvoda povećalo sa 43 na 65 odsto, a broj preduzeća koja godišnje izvoze više od deset miliona evra, sa 66 na 120.

Đelić je najavio da će u naredne tri godine biti postavljeno 25 komercijalnih savetnika u ključnim regionima, koji su određeni na osnovu ankete privrednika. Reč je o zemljama Evropske unije, Rusiji, Ukrajini, Bliskom Istoku i severnoj Africi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Izuzetno mali izvoz Srbije

Izvor: B92, 08.Apr.2008

Beograd -- Srbija ima samo dva preduzeća sa izvozom većim od 100 miliona evra godišnje, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić...Đelić obećao pomoć izvoznicima, ali nije precizorao na koji način će država stimulisati izvoz..Srbija ima lošu situaciju u pogledu izvoza, jer i pored...

Nastavak na B92...

Srbija najmanji izvoznik u Evropi

Izvor: B92, 08.Apr.2008

Beograd -- Iako poslednjih godina ima najveću stopu rasta izvoza u regionu, 25 odsto godišnje, Srbija i dalje najmanje izvozi u Evropi... Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će država određenim merama, a pre svega povoljnijim kreditima, pokušati da podstakne izvoz domaćih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.