Samit 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 03:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope

Dvodnevni međunarodni Samit 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope, pod sloganom "Ka zajedničkoj platformi za jačanje preduzetništva?", počinje danas u beogradskom hotelu Crowne Plaza, u organizaciji Udruženja "Mreža za poslovni razvoj".

Partneri na Samitu su Ambasada SAD, Kancelarija UN u Beogradu, Škola za mlade lidere predsednika Makedonije, Grad Beograd, Srpska grupa Trilateralne komisije, Unija poslodavaca Hrvatske, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Svetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << banka i Vorton (Whorton) biznis škola kroz program Ideje za akciju, saopštio je organizator.

Samit je zamišljen kao mesto okupljanja svih činilaca iz regiona koji mogu doprineti rešavanju problema nezaposlenosti (posebno nezaposlenosti mladih) otvaranjem novih radnih mesta, kao i ostvarivanju ekonomskog rasta i regionalne saradnje kroz uspon mladih (RISE of youth), pri čemu je RISE skraćenica za Radikalno Inoviranje za Održivu Ekonomiju (Radical Innovation for Sustainable Economy).

Pored istaknutih mladih lidera iz regiona, Samit će okupiti i velike kompanije i investitore kao nosioce krupnog kapitala, mala preduzeća i startapove, nosioce inovacija u vidu naučnih i tehničkih instituta, vladin, obrazovni i nevladin sektor.

Među učesnicima Samita su, kako najavljuje organizator, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, američki ambasador Majkl Kirbi, predsedavajući srpske grupe u Trilateralnoj komisiji i predsednik mosta Istok-Zapad Jovan Kovačić, direktor EBRD-a u Srbiji Danijel Berg, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktor EBRD-a u Hrvatskoj Vedrana Jelušić Kašić, savetnik u Svetskoj banci i profesor na Varton poslovnoj školi Đorđija Petkoski, privatni investicioni bankar u španskoj ANDBANK, Rza Aliyev...

Cilj Samita je da se kroz međusobnu interakciju spoje interesi svih identifikovanih grupa i da to rezultira otvaranjem novih radnih mesta i povećanjem ekonomske aktivnosti.

Dodatnu dinamiku Samitu daće i osnivanje "Fonda za mlade lidere", koji će imati za cilj da svojim aktivnostima i investicijama promoviše, edukuje i omogući razvoj biznis ideja mladih ljudi u uspešne poslove.

U okviru Samita biće organizovani brojni paneli, okrugli stolovi, radionice i predavanja, na kojima će, između ostalog, strani biznismeni predstaviti primere dobrih praksi, a biće reči i o rizičnom kapitalu, investicionim fondovima, povezivanju poslovne i akademske zajednice, ulozi politike u poslovanju, o tome kako inspirisati mlade u periodu tranzicije, itd.

Predviđeni su takođe i B2B sastanci (business to business) s ciljem povezivanja mladih lidera sa kompanijama.

Mala preduzeća i startap kompanije imaće priliku da se povežu sa sličnim firmama u regionu i ostvare partnerstva, kako bi proširili opseg proizvoda i usluga i tako doprineli otvaranju novih radnih mesta, a imaće priliku i da prezentuju svoje ideje velikim kompanijama i investitorima.

Velike kompanije (i nosioci krupnog kapitala) će takođe moći da prošire svoje ekonomske aktivnosti na zemlje regiona gde nisu zastupljene, da pronađu kvalitetne partnere među ostalim učesnicima samita, upoznaju mala preduzeća pogodna za investiranje, kao i da podele svoje poslovne modele, pogotovo one u smeru zapošljavanja mladih, navodi se u saopštenju Mreže za poslovni razvoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.